دانستنی های سلامتشناخت داروهاطب سنتی و داروهای گیاهی

گیاه چله داغی چیست؟ آشنایی با خاصیت درمانی گیاه چله داغی

3/5 - (2 امتیاز)

گیاه چله داغی یا  همان گیاه آدمک از انواع گیاهان دارویی بشمار می آید که در درمان بیماری های شکمی و تسکین درد مفاصل و استخوان و همچنین عفونت های تنفسی و التیام دردهای روماتیسمی مانند آسم و یرقان به کار می رود.

 

گیاه چله داغی چیست؟ خاصیت درمانی گیاه چله داغی
گیاه چله داغی چیست؟ خاصیت درمانی گیاه چله داغی

آشنایی با گیاه چله داغی 

گیاه چله داغی با نام علمی Biebersteinia که از آن به نام سنبل بیابانی هم یاد شده و در فارسی به نام بیش خاف نیز شناخته شده است. چله داغی یا بیش خاف گیاهی پایا دارای ساقه کلفت , مخطط و گلاندار است که تا حدود 15 تا 40 سانتیمتر ارتفاع رشد می کند. این گیاه دارای برگ های مرکب شانه ای و گل های زرد رنگ می باشد که تمامی سطح گیاه اعم از گل، برگ و ساقه های آن  پوشیده از کرک های سفید و انبوه می باشد. برگهای آن دو یا سه باربطور شانه ای بریده شده , گلبرگهای آن رنگ سفید مایل به زرد دارد. این گیاه در در شهر های مرکزی  ایران رویش طبیعی دارد.

گیاه چله داغی یکی از گیاهان بومی مناطقی چون آذربایجان شرقی و بعضی از مناطق کمربند شمالی ایران، دامنه های البرز ، اطراف شمشک ،فیروزکوه ٬ دماوند و قزوین است که در طب سنتی از آن برای تسکین درد مفاصل و استخوان استفاده می شود. ترکیبات این گیاه دارای خواص آنتی اکسیدانی، ضد التهاب و ضد درد است.

در بعضی از مناطق کشورمان مانند آذربایجان غربی و شرقی و نیز شهرستان دماوند به طور سنتی از ریشه گیاهی که آن را چله داغی استفاده می گردد. مردمان آن منطقه گیاه چله داغی را به صورت ضماد با دنبه گوسفند جهت درمان و التیام دردهای روماتیسمی و نیز نرم نمودن عضلات نواحی که شیئی در آن فرو رفته جهت در آوردن شی و یا جا اندازی استخوان های جا به جا شده و در رفته به کار می گیرند و حتی در شهرستان دماوند برای نرم کردن و تحلیل نمودن خار پاشنه پا و حتی تسکین درد از آن استفاده می کنند.

 

خواص درمانی گیاه چله داغی 

  • کاهش فشار خون: عمدتا در کشور تاجیکستان استفاده می گردد. همچنین می توان از خواص درمانی کلم برای کاهش فشار خون استفاده کرد.
    درمان بیماری های معدی و شکمی: از دمکرده و عصاره اندام های هوایی این گیاه برای درمان بیماری های معدی و شکمی و نیز به عنوان بند آورنده ی خون در دوران پس از زایمان استفاده می شود.
  • درمان عفونت های تنفسی: جهت درمان عفونت های تنفسی مانند آسم و یرقان از عصاره ی این گیاه  به همراه شیر استفاده می کنند
  • جهت درمان و التیام دردهای روماتیسمی: گیاه چله داغی گیاهی برای درمان و تسکین دردهای روماتیسمی می باشد. گیاهان دیگری نیز برای درمان روماتیسم وجود دارند که از بهترین آن ها استفاده از خواص گیاه زبان گنجشک می باشد.
  • نرم نمودن عضلات نواحی که شیئی
  • تحلیل خار پاشنه پا و حتی تسکین درد
  • درمان سرطان: برای درمان سرطان از گیاه چله داغی و زیتون استفاده نمایید.
  • درمان و رفع سنگ کلیه
گیاه چله داغی چیست؟ خاصیت درمانی گیاه چله داغی
گیاه چله داغی چیست؟ خاصیت درمانی گیاه چله داغی

 

طریقه ی تهیه و مصرف گیاه چله داغی 

پس از جمع آوری گیاه چله داغی در مرداد ماه، (سه ماه اول سال گیاه در حال رشد است و بهتر از برداشت نشود) ابتدا ریشه های آن را به منظور پاک شدن ریشه از چربی ها و ناخالصی با آب شسته و پس از تکه تکه کردن در سایه تحت تاثیر هوای آزاد خشک می کنند و سپس توسط دستگاه آسیاب تکه های خشک شده را پودر و آماده مصرف می کنند.

 

پودر گیاه چله داغی
پودر گیاه چله داغی

ترکیبات شیمیایی گیاه چله داغی 

گیاه دارویی چله داغی دارای آلکالوئیدهای مختلفیمی باشد. ریشه های این گیاه دارای کربوهیدرات ها و ترکیبات وابسته (33.9 درصد) شامل: مونوساکاریدها (2.59درصد)، نشاسته (4.78 درصد) و دکسترین ها (16.6 درصد) هستند. همچنین دارای ساپونین ها و فلاونوئیدها نیز می باشد.
اندام های هوایی این گیاه حاوی ساپونین های تری ترپنی، اسانس، آلکالوئیدها و تانن است.

 

نکته قابل توجه : گیاهان دارویی همواره در سلامتی انسان نقش بسیاری داشته اند اما مصرف بیش از حد آن ممکن است خطرات و عوارض جبران ناپذیری به همراه داشته باشد. ذکر این نکته ضروری است که مطالب درج شده در این بخش از سایت نماگرد صرفا جنبه ی اطلاع رسانی و بالا بردن آگاهی نسبت به گیاهان دارویی داشته و بهتر است قبل از استفاده از هرگونه گیاهان دارویی حتما با پزشک مربوطه مشورت گردد.

 

[ type=”green”] این مطلب ممکن است حاوی تمام خواص گیاه چله داغی نباشد، در صورتی که در خانواده شما یا محل زندگی شما از این گیاه برای موارد دیگری استفاده می شود آن مورد را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید تا پس از بررسی به مطلب اضافه شود.

 

 گرد آوری و تنظیم : نماگرد

 

گرد آوری و تنظیم : نماگرد

یک دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا