اخبار

ولادت امام سجاد (سید ساجدین )علیه السلام

4.1/5 - (7 امتیاز)

5 ماه شعبان تولد امام سجاد علیه السلام

ولادت سید ساجدین (امام سجاد )علیه السلام
ولادت سید ساجدین (امام سجاد )علیه السلام

 

امام سجاد چهارمین پیشوای شیعیان جهان است که در 5 ماه شعبان سال 38 هجری قمری در مدینه به دنیا آمدند .ایشان بعد از کربلا به همراه عمه بزرگوارشان حضرت زینب حماسه کربلا را زنده نگه داشتند.

 

تولد امام سجاد 

حضرت سید ساجدین امام زین العابدین علیه السلام در پنجم شعبان، سال 38 هجری قمری  در شهر پیامبر اکرم مدینه پا به جهان هستی نهادند. پدر ارجمند ایشان حضرت امام حسین علیه السلام و مادر گرامیشان چنان که در تاریخ گفته اند شهر بانو دختر یزد گرد سوم ازنوادگان انوشیروان است . امام حسین علیه السلام به سبب علاقه وافری که  ، حضرت امیرالمؤمنین علیه السلام داشتند، این مولود مبارک را «علی» نام نهادند. حضرت سجاد دو سال قبل از شهادت حضرت علی علیه السلام به دنیا آمدند .این بزرگوار دوران امامت عموی خود امام حسن و امامت پدرش امام حسین را درک کردند بنابراین امام سجاد در دامن سه امام بزرگوار پرورش یافتند.

 

ولادت سید ساجدین (امام سجاد )علیه السلام
ولادت سید ساجدین (امام سجاد )علیه السلام

 

تولد امام سجاد در سال 97

امام سجاد در 5 ماه شعبان سال 38 هجری قمری به دنیا آمد که مصادف شده با 2 اردیبهشت ماه سال 1397 هجری شمسی .

 

 ازدواج شهربانو مادر امام سجاد با امام حسین  

پس از شکست یزدگرد سوم و فتح ایران، شهربانو  به  عنوان برده مدینه آورده شد. وقتی که می خواستند در بازار او را بفروشند .حضرت علی (ع) آنها را از این کاز منصرف کرد  و پیشنهاد دادند که شهربانو به اختیار خود، شخصی را به همسری خویش انتخاب کند و مهریه او نیز از بیت المال پرداخته شود. شهربانو امام حسین علیه السلام را برگزید. امیرمؤمنان علیه السلام از این انتخاب بسیار خرسند شدند و امام حسین (ع) را به و احسان و مهربانی در حق وی بسیارسفارش کردند. ثمره این ازدواج، امام زین العابدین علیه السلام است.

 

ولادت سید ساجدین (امام سجاد )علیه السلام
ولادت سید ساجدین (امام سجاد )علیه السلام

 

 القاب و کنیه امام سجاد(ع) 

امام علی بن الحسین علیه السلام دارای القاب بسیاری هستند که معروفترین آنها سجاد و زین العابدین است.

سجاد 

امام باقر علیه السلام می فرمایند: پدرم علی بن الحسین علیه السلام هرگز نعمتی از خدا را یاد نمی کردند مگر آن که برای شکر آن نعمت، خدا را سجده می کردند، … و نیز هر گاه حق تعالی شرّی را از ایشان دفع می کرد که از آن بیم داشتند و یا مکر مکر کننده ای را دور می گرداند سجده می نمودند و همچنین بعد از فارغ شدن از نماز واجب و یا اصلاح میان دو کس برای شکر این توفیق سجده می کردند و در جمیع مواضع، سجود آن حضرت به چشم می خورد و به این سبب آن حضرت را «سجّاد» می گفتند.

مردم گوهرشناس و عارفان حق جو ـ آن هم نه تنها شیعیان بلکه همه کسانی که در دوران سیاه و خفقان آمیز آن زمان، در پی گوهری شب افروز بودند ـ ایشان را با القابی چون سید عابدان، پیشوای زاهدان، مهتر پرهیزگاران، امام مؤمنان، زیور صالحان و چراغ شب زنده داران می خواندند و این همه، نه از سر تملق طمع و غلو، بلکه از سر صدق بود. در واقع هر یک از القاب حضرت علیه السلام نشان دهنده کمال نفس، ایمان، تقوی و اخلاص ایشان و بیان کننده اعتقاد و اعتماد مردم به آن امام همام است.

 

ولادت سید ساجدین (امام سجاد )علیه السلام
ولادت سید ساجدین (امام سجاد )علیه السلام

 

زینت پرستندگان

امام سجاد علیه السلام در امر عبادت و مناجات با حضرت حق از همگان پیشتر بودند ، چندان که مورد سوال و حتی اعتراض خاندان و یاران خویش قرار می گرفت.

امام علیه السلام در هنگام خواندن فریضه نماز، چنانترس از خداوند  سراسر وجودشان  را می گرفت که تمام اعضای بدنش می لرزید و هنگامی که نماز می خواندند  چنان خشک و بی حرکت می ایستاد که جز آنچه باد از لباسشان تکان می داد دیگر حرکتی از او مشاهده نمی شد. امام باقر علیه السلام عبادت پدرش را چنین توصیف می کنند:

«پدرم در نماز قیامی داشتند چون قیام بنده ای ذلیل در پیشگاه سلطانی با شکوه و با هیبت، و نماز او چنان می نمود که نماز وداع است و گویی برای همیشه با آن خداحافظی می کند».

 

ولادت سید ساجدین (امام سجاد )علیه السلام
ولادت سید ساجدین (امام سجاد )علیه السلام

 

امام سجاد ابن الخیرتین

یکى از نامهایى که امام سجاد علیه السلام را با آن مى خواندند ابن الخیر تین است و علت این نامگذارى سخنى است مستند به رسول خدا که : در میان عرب ، نسل قریش و در میان غیر غرب ، فارسیان نمونه اند.

ابوالاسواد دئلى ، ضمن برشمردن فضایل امام سجاد، على بن الحسین علیه السلام مى گوید:

و ان غلاما بین کسرى و هاشم

یعنى ؛ پسرى که از یک سوى به نسل هاشمیان و از سوى دیگر به نسل فرمانروایان فارس کسرى منسوب مى باشد، گرمى ترین و با کرامت ترین فرزندى است که بر او بازوبند بسته اند (تا از گزند چشم تنگان ایمن بماند).

به هر حال قراین تاریخى و مدارک روایى نشان مى دهد که مادر امام سجاد – علیه السلام – بانویى ایرانى و بزرگزاده بوده است .

 

ولادت سید ساجدین (امام سجاد )علیه السلام
ولادت سید ساجدین (امام سجاد )علیه السلام

 

فضائل اخلاقی امام سجاد 

حضرت زین العابدین در تمام صفات بارز انسانی و اخلاق و فضیلت در حد کمال بوده است. آن حضرت در زمان خود عالی ترین، پارساترین، بردبارترین و محترم ترین افراد به شمار می رفته و دارای زبانی گویا و فصیح و برخوردار از اخلاق کریمه بوده اند. ایشان با مردم بسیار مهربان و نسبت به فقرا و نیازمندان بسیار بخشنده بودند. بسیاری از خانواده های محروم و نیازمند مدینه، شبانگاه از لطف و بخشش مردی ناشناس بهره مند می شدند که هرگز او را نشناختند مگر زمانی که علی بن الحسین علیه السلام در گذشت. پس از آن بود که آن مرد ناشناس دیگر به سراغ آنان نیامد و دانستند آن امدادگر ناشناس، حضرت زین العابدین علیه السلام است.

 

زُهَری یکی از معاصران امام علیه السلام می گوید: «شبی سرد و بارانی، علی بن الحسین علیه السلام را دیدم که آرد و هیزم بر پشت داشت و آن را برای فقیران می برد. گفتم: ای پسر رسول خدا، این چیست؟ حضرت فرمودند: سفری در پیش دارم و توشه آن را آماده کرده ام تا در جای امنی بگذارم. به امام گفتم: اجازه دهید من آن بار را حمل کنم؛ چراکه شأن شما بالاتر از این است، حضرت قبول نکردند و سپس فرمودند: من شأن خود را از حمل باری که در سفر از هلاک شدن نجاتم دهد و ورودم به مقصد را نیکو گرداند، برتر نمی دانم».

 

ولادت سید ساجدین (امام سجاد )علیه السلام
ولادت سید ساجدین (امام سجاد )علیه السلام

 

همسر و فرزندان امام سجاد 

امام سجاد (ع)علیه السلام همسران متعددى داشته است ، اما در میان این همسران ، تنها یکى از ایشان ، از طریق عقد دائم به همسرى آن حضرت در آمده بود ام عبدالله دختر بزرگوار  امام حسن (ع)مى باشد.و دیگران ، کنیزانى بودند که به وسیله حضرتش خریدارى شده و افتخار یافته بودند که از آن امام فرزندى داشت باشند.با توجه به این مورد  فرزندان زیادى براى ایشان یاد کرده اند،

ام عبدالله از زنان با فضیلتى است که در بسیارى از افتخارهاى معنوى ، در عصر خویش یگانه بوده است . از آن جمله این که وى هم دختر امام و هم همسر امام و هم مادر امام مى باشد.

همسرى ام عبدالله با امام سجاد، دونسل امامت را به هم پیوند داد و نتیجه این پیوند، تنها  فرزندى بود که باقر العلوم نام داشت و خط امامت را تداوم بخشید.

اما تعداد فرزندان امام سجاد در کتابهاى تاریخى و حدیثى 15،16 ، 17 ، و حتى 20  فرزند پسر و دختر یاد شده است .

شیخ مفید ره نام فرزندان امام سجاد علیه السلام را این گونه آورده است :

1- محمد (ابوجعفر، باقر العلوم علیه السلام ) که مادر وى ام عبدالله دختر امام حسن مجتبى علیه السلام بوده است .2- عبدالله3- حسن 4- حسین ، که مادر اینها ام ولد بوده است. 5- زید 6- عمر، که مادر آن دو نیز ام ولد مى باشد. 7- حسین اصغر 8- عبدالرحمان 9- سلیمان که هر سه از یک مادر ام ولد بوده اند. 10- محمداصغر 11- على وى را کوچکترین فرزند امام سجاد دانسته اند. 12- خدیجه که با على از یک مادر ام ولد بوده اند. 13- فاطمه 14- علیه 15- ام کلثوم که مادر هر سه آنان ام ولد مى باشد.

 

ولادت سید ساجدین (امام سجاد )علیه السلام
ولادت سید ساجدین (امام سجاد )علیه السلام

 

آثار امام سجاد(ع)

ازامام سجاد (ع)احادیث و روایات بسیاری در بیان احکام الهی وروش های  زندگی  کردن به یادگار مانده است. ایشان دو اثر ارزنده نیز به نام های «صحیفه سجادیه» و «رساله حقوق» دارند که مشتمل برحقایق الهی، مکارم اخلاقی و معارف انسانی است . و عمدتا در قالب دعا بیان شده است. رساله حقوق شامل حقوق متقابل افراد با یکدیگر، و نیز حق خداوند بر آنان و حقوق اعضا مختلف بدن است.

 

گرد آوری :گروه مذهبی نماگرد

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا