[ type=”blue”]گیاه اکالیپتوس با داشتن خواص اعجاز آمیزش در زمره پرکاربردترین گیاهان دارویی بشمار می رود. از این گیاه جهت تسکین درد مفاصل، درمان آسم و برونشیت، پایین آوردن تب و همچنین جهت انعطاف پذیری و درخشندگی موها استفاده می گردد.

آشنایی با گیاه اکالیپتوس
اکالیپتوس با نام علمی Eucalyptus گونه های بسیاری دارد و بومی استرالیا است. امروزه این گیاه در سرتاسر جهان از جمله ایالات متحده کشت میشود. ساکنین اولیه استرالیا- بومیهای استرالیایی- از برگهای اکالیپتوس برای درمان جراحات و پایین آوردن تب استفاده می کردند. آنها همچنین آن ها در هنگام مواجهه با بی آبی ریشه های اکالیپتوس را که آکنده از آب است، از زمین برای رفع تشنگی بیرون می آوردند.
برخی از گونه های اکالیپتوس به اندازه گلهای تزئینی و برخی دیگر به اندازه درختان بزرگ است که در هردو شکل همیشه سبز و خزان پذیر وجود دارد. چوب این درخت بسیار سخت و در برابر پوسیدگی مقاوم است. ارتفاع این گیاه به ۲۳۰ پا می رسد. برگهای ۴ تا ۱۲ اینچی این گیاه سبز تند و براق است.
درخت اکالیپتوس یکی از بلندترین گیاهان زمین شناخته شده است.در جهان بیش از 700 گونه اکالیپتوس وجود دارد و بیشتر گونه های اکالیپتوس ها، گیاهان همیشه سبز اند. علاوه بر قالب درخت، بعضی از گونه های اکالیپتوس به صورت درختچه رشد می کنند. بسیاری از گونه های اکالیپتوس بومی استرالیا، گینه نو و اندونزی اند. اکالیپتوس درختی بسیار مهم بوده و به خاطر چوب و روغن آن مورد بهره برداری های زیادی از آن می گردد. کشت تجاری اکالیپتوس در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری سراسر جهان رونق گرفته است.

خواص درمانی گیاه اکالیپتوس
- مدیریت دیابت: با روغن اکالیپتوس می توانید دیابت خود را مدیریت کنید، این ماده حاوی فلاونوئیدهای قدرتمند (کورستین، کومپفرل)، فنولیک (تانن ها، اسید ellagic) و ترپنوئید (سینوئول، آلفا پینن) بوده که این ترکیبات آلی قادر هستن تا با تقلید عملکرد انسولین قند خون را کاهش دهند. علاوه بر اکالیپتوس، میوه گیاه پیرو دارای خاصیت فراوان برای دیابت می باشد.
- درمان برونشیت : برگهای اکالیپتوس و روغنی که از آنها تولید می شود سبب کشتن باکتریهاو رفع ناراحتیهای تنفسی افراد مبتلا به خناق، آسم و برونشیت میشود. استفاده از روغن اکالیپتوس در از بین رفتن مخاط و بهبود عملکرد سیستم تنفسی کمک کند و باعث میشود که ترشحات روان شده و راحتتر دفع شود و به نرم شدن خلط در راههای هوایی مسدود شدهکمک خواهد کرد و همچنین میتوان از روغن اکالیپتوس را روی قفسهی سینه به صورت خارجی استعمال کرد. همچنین با وجود دو خاصیت توام قابض و ضد میکروبی درگیاه اکالیپتوس، بیماری ها مختلف مجاری ادرار هم رفع میکند.
روش مصرف : برای تهیهی دم کرده اکالیپتوس روی یک قاشق چایخوری برگهای خرد شده اکالیپتوس 150 میلی لیتر آب جوش بریزید. در ظرف را بگذارید و اجازه دهید به مدت 15 دقیقه دم بکشد. محلول را صاف کنید و روزانه بعد 3 تا 4 فنجان از این دم کرده (بعد از غذا) میل کنید.

- حفظ استحکام و انعطافپذیری موها: استفاده منظم و مکرر از روغن اکالیپتوس میتواند به درخشندگی موها کمک کند. این روغن موهای شما را احیا کرده و بافت موها را بهبود میبخشد. روغن اکالیپتوس همچنین تولید سرامید را افزایش داده که و به حفظ کوتیکول موها کمک میکند و مانع از بین رفتن پروتئین و رطوبت موها میشود و استحکام، درخشندگی و انعطافپذیری موها را افزایش میدهد.
از مخلوط کردن روغن اکالیپتوس با برگ گل ختمی ماسک مو خانگی تهیه کنید برای تهیه این ماسک، ابتدا گل خطمی را در آب بجوشانید و سپس، آب آن را جدا کنید. از گل خطمی خمیر درست کرده و چند قطره روغن اکالیپتوس به آن اضافه کنید. ماسک را روی موها و پوست سر خود بمالید و اجازه دهید نیم ساعت باقی بماند. سپس با آبی که برای جوشاندن گلها استفاده کرده بودید موهای خود را بشویید این ماسک باعث افزایش رشد مو خواهد شد.

- درمان خشکی پوست و رفع شوره سر : از دیگر کاربرد های روغن اکالیپتوس رفع شوره سر می باشد. همچنین روغن اکالیپتوس به خاطر خواص ضد عفونی کننده و ضد قارچی خود میتواند میتواند در جهت پیشگیری از رشد میکروبها و سلامت پوست سر تاثیر بسزایی داشته باشد. از دیگر خواص روغن اکالیپتوس می توان به برطرف نمودن بیماری های دیگر مانند پسوریازیس جوشها و خشکی پوست سر نیز اشاره نمود واین به نوبه خود میتواند رشد موها را افزایش دهد.
- همچنین می توان از خواص درمانی گیاه بابونه رومی برای مو استفاده نمود.
روش مصرف: 40 قطره روغن اکالیپتوس را در 100 گرم شامپوی معمولی بریزید و موهایتان را با دقت بشویید. در نهایت نیز با آب خنک موها را آب بکشید.
حواستان باشد استفاده از روغنها و عصاره های گیاهی برای بچه ها، خانمهای باردار و شیرده و همچنین افرادی که دچار آلرژی یا بیماری صرع هستند مورد منع مصرف دارد. شیشهی این روغنها را دور از دسترس کودکان نگهداری کنید.
- بهبود گردش خون: ماساژ دادن پوست سر با روغن اکالیپتوس پوست سر خود را در جهت بهبود گردش خون ماساژ دهید. این روغن پوست خشک را مرطوب کرده و گردش خون به پوست سر را بهبود می بخشد که این امر باعث از بین بردن تولید چربی و باکتری در فولیکولهای مو می شود. گردش خون مناسب باعث تأمین کافی مواد مغذی به موها شده و رشد موها را تحریک میکند. علاوه بر این گیاه می توان از خواص درمانی فلفل قرمز و فشار خون استفاده نمود.
اکالیپتوس چیست – خواص دارویی و عوارض مصرف گیاه اکالیپتوس
- تسکین درد مفاصل: گیاه اکالیپتوس خاصیت ضد التهابی و مُسکنی دارد و برای مقابله با دردهای مفاصل از روغن اکالیپتوس لیمویی می توان استفاده کرد. همچنین در طب سنتی از گیاه بیلهر برای تسکین درد مفاصل استفاده می گردد.
روش مصرف: دو قطره روغن اکالیپتوس لیمویی را در چند قطره روغن گیاهی مانند روغن بادام حل کنید هر روز دو تا سه مرتبه مفاصل دردناک را ماساژ دهید.
- درمان التهاب سینه : از این گیاه برای درمان ریه ها، بینی و گلو استفاده می شود و می تواند بعضی از گونه های باکتری و همچنین برخی از انواع قارچ ها را از بین ببرد.
- پایین آوردن تب: اکالیپتوس برای پایین آوردن تب موثر بوده و بدن را از ضعف نجات میدهد. همچنین گیاه کلیر نیز در درمان تب نقش بسزایی دارد.
اضافه کردن چندین قطره روغن اصیل اکالیپتوس بر لباسهای کهنه و گذاشتن آنها را در کمد لباسها باعث می شود از شر سوسک ها راحت شوید. فقط دقت کنید لباسها را از مواد غذایی یا ظروف دور نگهدارید.
ترکیبات شیمیایی اکالیپتوس
ترکیبات شیمیایی حاصل از گیاه اکالیپتوس “تانین” و “فلاونوید” نامیده میشوند. روغن تهیه شده از تقطیر بخار عمدتاً از عنصر فعالی
به نام “سینوئول” تشکیل شده است. روغن این گیاه همچنین حاوی سایر عناصر شیمیایی گیاهی است.
موارد احتیاطی و منع مصرف
مصرف بیش از حد اکالیپتوس ممکن است باعث ورم معده ، روده ،سردرد، ورم کلیه، پیدایش خون در ادرار و پایین آمدن فشار خون شود. همچنین مصرف خیلی زیاد اکالیپتوس باعث فلج دستگاه تنفسی، خفگی و مرگ میشود.
گرد آوری و تنظیم : نماگرد