بیماری ها و راههای درمانپیشگیری از بیماریسلامت

نقرس و راه های درمان آن

اولین نفری باشید که امتیاز میدهد.

راه های مقابله با بیماری نقرس

نقرس و راه های درمان آن
نقرس و راه های درمان آن

در این قسمت از سایت نماگرد شما را با بیماری نقرس به طور کامل آشنا خواهیم کرد و راه های درمان این بیماری را به صورت های مختلف در اختیار شما عزیزان قرار خواهیم داد.

نقرس معروف به بیماری پادشاهان است، نوعی ورم و درد است که در مفصل به وجود می‌ آید، علامتش این است که شروعش از صبح و از شست پا است و همراه با ورم و قرمز شدن و براق شدن مفصل است و کم‌ کم کل مفاصل را درگیر می‌ کند.

بیماری نقرس چیست؟

نقرس نوعی بیماری التهابی است که به علت تجمع و رسوب اسید اوریک در بافت های بدن و بخصوص در مفاصل ایجاد می شود. نقرس یک شکل دردناک آرتروز (ورم مفاصل) است که گاهی اوقات به این شرایط التهاب مفصل نقرسی نیز گفته می شود.

رایج ترین محل تشکیل نقرس در افراد در بخش کروی انگشت شست بزرگ پا است؛ با این وجود مفاصل پا، قوزک، زانو، دست ها و آرنج نیز می توانند تحت تاثیر این مشکل قرار گیرند. در هر حال وارد شدن آسیب به خاطر بیماری نقرس به بیش از یک یا دو مفصل بدن بطور همزمان شرایطی غیر عادی و نادر محسوب می شود.

بیماری نقرس چه کسانی را گرفتار می کند؟

شیوع بیماری نقرس در زنان 9 برابر مردان است. ابتلای مردان بیشتر بعد از دوره بلوغ بوده و بیشترین ابتلا در سنین بالاتر از 75 سال می باشد. در زنان حملات نقرس بیشتر بعد از یائسگی ایجاد می شود.

لازم به ذکر است که به دلیل جنبه های وراثتی نقرص، اگر والدین مبتلا به نقرس باشند، احتمال ابتلا به نقرس در فرزندان آنها 20 درصد خواهد بود.

علت و دلایل بیماری نقرس:

بیماری نقرس در نتیجه افزایش سطح اسید اوریک در خون ایجاد می شود. اسید اوریک بطور طبیعی در بدن انسان تولید می شود. در حالت عادی این ماده در خون حل نمی شود و کلیه ها آن را به عنوان بخشی از اجزای اوره از بدن دفع می کند.

دفع کمتر از حد لازم یا تولید بیش از حد اسید اوریک در بدن می تواند باعث شود سطح این ماده در خون انسان افزایش پیدا کند. هنگامی که این شرایط مشاهده شود، امکان تشکیل و تجمع کریستال های اسید اوریک در مفاصل افزایش پیدا می کند و این شرایط باعث ابتلای فرد به نقرس می شود. به هر حال، همه افرادی که با افزایش سطح اسیداوریک در بدن خود مواجه می شوند، به بیماری نقرص مبتلا نمی گردند.

در عمل فاکتورهای ریسک متعدد می تواند با ابتلای فرد به بیماری نقرس ارتباط داشته باشند که این موارد به شرح زیر هستند:

◊ چاقی

◊ جذب بالای الکل

◊ مسائل ژنتیکی

◊ جذب بالای مواد غذایی که دارای سطح بالای پورین هستند (برای مثال بعضی از غذاهای دریایی و بعضی از انواع گوشت ها)

◊ مصرف داروهای خاص مثل دیورتیک (قرص های سیال)

◊ وارد شدن آسیب به یک مفصل

◊ ابتلا به بیماری های کلیه به صورت مزمن

علائم بیماری نقرس:

نشانه های و علایم بیماری نقرس تقریبا شدید بوده و معمولا ناگهانی و در شب اتفاق می‌افتند، علائم بیماری نقرس شامل:

♦ درد شدید مفاصل. بیماری نقرس معمولا انگشت شست پا را تحت تاثیر قرار می‌دهد، اما ممکن است در مفاصل دیگر از جمله مفاصل پا، زانو، آرنج و یا دستهایتان هم رخ دهد. درد ایجاد شده توسط نقرص معمولا در 12 تا 24 ساعت اولیه در بیشترین حد خود است.

♦ باقی ماندن درد مفاصل. بعد از فارام شدن درد شدید اولیه، بعضی از مفاصل ممکن است از چند روز تا چند هفته ملتهب و دردناک باشند. هرچه این بحملات این بیماری قدیمی تر شود، درد آن بیشتر باقی می‌ماند.

♦ التهاب و سرخی. مفصل و یا مفاصل مبتلا متورم، حساس و قرمز می‌شوند.

روش های تشخیص بیماری نقرس می تواند شامل چند مورد یا تمام روش های زیر باشد:

ο معاینه فیزیکی:

پزشک می تواند با بررسی مفصل آسیب دیده بیمار و توجه به ورم و التهاب ایجاد شده، نقاط دردناک و دامنه حرکتی مفصل بیمار ابتلا به نقرس را تشخیص دهد.

ο آزمایش های پزشکی:

آزمایش خون می تواند مشکلات غده تیروئید یا پارا تیروئید شما و نیز عدم توازن احتمالی مواد معدنی را در ارتباط با ابتلا به بیماری نقرس مشخص کند. پزشک همچنین می تواند از یک سوزن برای نمونه گیری از مایع درون مفصل آسیب دیده استفاده کند. در ادامه وجود کریستال های اسید اوریک در این مایع در آزمایشگاه مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

ο عکس برداری:

عکس برداری رادیولوژی از مفصل آسیب دیده می تواند شواهد مربوط به آسیب دیدگی مفصل را به همراه تجمع کریستال در غضروف آن مشخص کند.

نقرس و راه های درمان آن
نقرس و راه های درمان آن

درمان نقرس در طب سنتی:

نقرس یکی از بیماری های خطرناک که میتوان آن را با رژیم های گیاهی و خوردن برخی از میوه ها بهبود بخشید. یکی از مهم ترین و موثر ترین میوه ها آلبالو است. پیشنهاد میشو که کسانی که دچار این بیماری شده اند هر روز آلبالو بخورند و یا اینکه همیشه یک ساعت قبل از صرف غذا حدود صد گرم آلبابو میل کنند. همچنین آلوچه نیز برای درمان نقرس مفید است.

– روزی سه لیوان آب انگور میل شود.

– گالش انگور ۱۰ صبح و ۵ عصر به مدت یک هفته استفاده شود ولی در خوردن آن افراط نشود.

بادام‌شیرین کمتر بخورند.

– مالیدن اسانس پرتقال به محل درد مفید می‌باشد.

– پسته کم بخورند.

– روزی ۲ بار هر بار ۱۰۰ گرم تمشک میل شود.

– قبل از غذا توت‌فرنگی میل شود.

– خربزه ۱۰ صبح و ۵ عصر میل شود.

– هسته خرمالو را آسیاب نموده ۲۰ گرم در ۱۵۰ سی‌سی روغن منداب مخلوط داخل یک شیشه ریخته سر آن را محکم می‌بندیم چهار ساعت در آبی که می‌جوشد می‌گذاریم سپس صاف نموده به محل درد می‌مالیم و همچنین دانه آن را بوداده آسیاب نموده مانند قهوه دم‌کرده میل شود.

– از عرق زالزالک صبح و عصر نصف استکان میل شود.

– شربت زرشک روزی ۴ قاشق میل شود.

* طرز تهیه شربت زرشک: آب زرشک ۵۰۰ گرم، آب سیب ۵۰۰ گرم، آبلیمو ۲۵۰ گرم و شکر ۵۰۰ گرم را با حرارت ملایم جوشانده تا به قوام آید.

– برگ یا پوست درخت زیتون ۷ گرم را در ۲۰۰ سی‌سی آب جوشانده روزی سه فنجان میل شود. کسانی که فشار خون آنها پایین است مصرف نکنند.

– از ترکیب روغن زیتون و صمغ کاج استفاده شود ۲۰ گرم صمغ در ۱۰۰ گرم روغن زیتون مخلوط کرده داخل یک شیشه ریخته درب آنرا محکم بسته به مدت یک ساعت داخل آب‌‌جوش می‌گذاریم سپس به محل درد می‌مالیم.

– بابونه ۲۰ گرم با روغن زیتون ۲۰۰ گرم را داخل شیشه‌ای ریخته درب آن را محکم می‌بندیم و به مدت۴ ساعت در آبی که می‌جوشد می‌گذاریم بماند سپس صاف نموده عضو را مالش می‌دهیم.

– یک عدد سیب را در ۵۰۰ سی‌سی آب جوشانده هر ۸ ساعت یک فنجان میل شود و یا هر شب یک عدد سیب خورده شود.

– نیم ساعت بعد از غذا هلو بخورید.

– زمستان ۱۰ صبح و ۵ عصر از برگه هلو استفاده شود.

– قبل از غذا طالبی میل شود.

– کسانی که نقرس دارند ۳۰ عدد فندق و یک قاشق عسل با یک لیوان شیر همراه صبحانه میل کنند.

– گردوی تازه را نرم نموده هموزن آن حنا اضافه کرده سپس با آب به صورت خمیر درآورده در محل درد بگذارید.

– برگ درخت گردو ۲ گرم را در ۱۵۰ سی‌سی آب‌جوش به مدت ۲۰ دقیقه دم‌کرده با عسل شیرین کنید میل شود.

– روزی یک عدد گلابی میل شود.

– یک ساعت قبل از غذا گیلاس میل شود.

– اسطوخودوس ۲ گرم را در ۱۰۰ سی‌سی آب‌جوش ۲۰ دقیقه دم‌کرده سپس صاف کرده یک دوم لیموترش به آن اضافه کرده همراه عسل میل شود.

– کسانی که نقرس دارند آب هندوانه میل کنند.

درمان بیماری نقرس:

درمان نقرس شامل دو مرحله است. در مرحله اول باید سعی کرد تا حمله نقرسی یعنی درد و تورم مفصل بیمار سریعا کاهش یابد و مرحله بعدی درمان پیشگیری از بروز حملات بعدی است. برای کاهش درد و التهاب مفصل از اقدامات زیر استفاده میشود

سرد کردن مفصل

بالا نگه داشتن مفصل

مصرف داروهای ضد التهابی مانند بروفن یا ایندومتاسین

مصرف داروهایی مانند کلشی سین در صورتیکه بیمار به دلایلی نتواند از داروهای ضد التهابی استفاده کند

مصرف کوتاه مدت کورتیکوستروئیدها در صورتیکه بیمار به علت مشکلات کلیوی نتواند از کلشی سین استفاده کند.

 

در درمان بلند مدت، هدف کاهش اسید اوریک بدن است تا بتوان از آن طریق احتمال بروز حملات بعدی را کاهش داد. اقدامات زیر در این راستا انجام میگیرند.

تغییر رژیم غذایی بطوریکه بدن اسید اوریک کمتری تولید کند. مصرف کمتر گوشت قرمز ، جگر و کلیه و غذاهای دریایی و حبوبات که پروتئین زیادی دارند مهم است.

مصرف داروهایی که موجب دفع بهتر اسید اوریک از طریق ادرار شود مانند پروبنسید یا داروهایی که موجب کاهش تولید آن در بدن میشوند مانند آلوپورینول. نکته مهم در استفاده از این داروها اینست که باید بعد از اتمام حملات نقرسی مصرف شوند و گرنه ممکن است موجب تشدید حمله شوند.

مصرف آب فراوان برای افزایش دفع آن از کلیه

کاهش وزن

ورزش

در صورت تخریب شدید مفصلی ممکن است نیاز به عمل جراحی تعویض مفصل وجود داشته باشد.

 

منبع: بیتوته

گردآوری: سایت نماگرد

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا