آشنایی با گیاه مای مرز
گیاه مای مرز یا سرو کوهی درختجه ایی است دوپایه، پشتهایشکل، آویخته و کوتاه که ارتفاع آن بین یک تا چهار متر میباشد، این گیاه دارای شاخه های انبوه نامنظم و به نسبت خوابیده و تا حدی صعودی هستند. میوه ی این گیاه در عربی به ابهل معروف است و مشخصات آن کروی شکل و به قطر تا 9 میلی متر با سطحی ناصاف و فلس دار می باشد. رنگ میوه اش آبی مایل به سیاه با حالتی مومی مایل به سفید و معطر است که بویی شبیه به تربانتین دارد، این درختچه بومی کوهستان جنوب و مرکز اروپا و غرب و مرکز آسیا بوده و در ایران بهطور معمول در ارتفاعات بالا و مرز فوقانی جنگل در حدفاصل جنگلهای مرطوب با مناطق نیمهخشک استپی کوه البرز دیده میشود.
ابن سینا در کتاب قانون راجع به ابهل چنین گفته است : ابهل یا ریس بر دو نوع است، بزرگ و کوچک که آن را از کشور روم می آورند، به زالزالک می ماند اما از آن سیه فامتر است. دارای بوی خوش و تند است. طبیعت آن گرم و خشک است. ابهل را در مرهمهای گرمی بخش و معطر به کار می برند و بیشتر در روغن افشره اضافه می کنند. گرد ابهل همراه با عسل در درمان زخم های عفونی مفید است.
نامهای دیگر مای مرز به فارسی و در کتب طب سنتی، سروکوهی، مای مرز، ابهل و صافینا نامیده شده است.

خواص درمانی گیاه مای مرز
طبع گیاه مای مرز گرم و خشک می باشد.
- ضد سرطانی و ضد ویروسی : لیگنانهای گیاه مایمرز فعالیت ضد سرطانی و ضد ویروسی دارند و اسانس آن فعالیت ضد باکتری و ضد قارچی دارد.
- برطرف کننده لکههای سیاه بدن : از گرد ابهل در استعمال خارجی استفاده می گردد.
- ازدیاد قاعدگی : از عصاره یا جوشانده این گیاه استفاده گردد.
- ادرارآور : از پودر عصاره آن استفاده گردد.
- درمان رماتیسم: از ضماد این گیاه استفاده شود، همچنین خواص درمانی گیاه مورد نیز درمان کننده ی روماتیسم می باشد.
- درمان جذام و خوره: گیاه مای مرز جذام را درمان می کند، همچنین گیاه دارویی دیگر بنام حرا در درمان جذام موثر است.
- جلوگیری از سرایت دمل و جوش
- از بین برنده زخمهای سیاه شده
- دفع کننده کرمهای معده و روده
- دفع کننده اخلاط فاسده بدن
- درمان بیحسی اعضا و خشکی اعضا
- التیامبخش زخمهای بد، خورنده و متعفن
- درمان بیماریهای جلدی و زگیل
- تحلیل برنده نفخ معده
- رفع سرفه
- بهبود زخم
- درمان اسهال
- درمان دیابت
- ملین
- ملتهب کننده

- کرم کش
- مقوی رحم
- ضد استسقا
- ضد ویروس
- درمان فلج و سستی
- درمان آسم
- رفع نارساییهای کبدی
- درمان تنگی نفس
نحوه مصرف گیاه مای مرز
در طب سنتی مای مرز را به صورت دم کرده، جوشانده، روغن ، گرد و یا ضماد استفاده میکنند و برای درمان بیماریها نحوه و مقدار مصرف آن را پزشک تشخیص داده و تجویز می شود.
ترکیبات شیمیایی موجود در گیاه مای مرز
ترکیبات شیمایی موجود در برگها و سرشاخههای درختچه اسانس (به نام اسانس سابین)، تانن، رزین، قند و… در آن می باشد.

موارد احتیاطی و منع مصرف
- مصرف مای مرز برای خانمهای باردار ممنوع می باشد و در صورت استفاده باعث سقط جنین خواهد شد علائم بالینی آن بعد از خوردن گیاه، شامل ضعف عمومی، کاهش دمای بدن، بیاشتهایی، استفراغ خونی و علائم عصبی مثل از دست دادن هوشیاری و در مرحله نهایی ایست کلی تنفسی است.
- مصرف بیش از حد مجاز از جوشانده برگهای گیاه مرگآور میباشد.
- مصرف دارویی بیش از حد آن عوارضی مانند اسهال، استفراغ، سقط جنین و تحریکات شدید پوستی از جمله تاول و زخم به دنبال خواهد داشت.
[ type=”green”] این مطلب ممکن است حاوی تمام خواص گیاه مای مرز نباشد، در صورتی که در خانواده شما یا محل زندگی شما از این گیاه برای موارد دیگری استفاده می شود آن مورد را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید تا پس از بررسی به مطلب اضافه شود.نکته قابل توجه : گیاهان دارویی همواره در سلامتی انسان نقش بسیاری داشته اند اما مصرف بیش از حد آن ممکن است خطرات و عوارض جبران ناپذیری به همراه داشته باشد. ذکر این نکته ضروری است که مطالب درج شده در این بخش از سایت نماگرد صرفا جنبه ی اطلاع رسانی و بالا بردن آگاهی نسبت به گیاهان دارویی داشته و بهتر است قبل از استفاده از هرگونه گیاهان دارویی حتما با پزشک مربوطه مشورت گردد.
گرد آوری و تنظیم : نماگرد