[ type=”blue”]میوه بلوط در جدول گیاهان دارویی ایران قرار دارد. از خواص درمانی میوه بلوط می توان به درمان بواسیر، درمان سریع زخم های پوستی، سلامت پوست و مو و … اشاره نمود.

آشنایی با میوه بلوط
میوه بلوط با نام انگلیسی Acorns یا oak fruit میوه درخت بلوط می باشد. این درخت جنگلی بیش از 200 گونه دارد که شکل ظاهری آنها برحسب گونهی درخت متفاوت است و همچنین دارای 50 متر ارتفاع و برگ های پنجه ای می باشد. میوه بلوط شبیه فندق استوانه ای شکل با پوسته سفت و سخت است که در قسمت بالایی ذارای کاسه ای استکه از طریق آن به درخت متصل می گردد. درخت بلوط بومی مناطق معتدله بوده و در ایران در جنگهای کردستان ،لرستان و کهکلویه به چشم می خورد.
بلوط از فندق درشت تر و هر یک یا چند عدد آن درون پیالهای سبز رنگ و خاردار قرار دارد، همچنین مزه ی بلوط مانند فندق خوشایند و دلچسب نیست.
انواع گونه های بلوط در ایران
- بلوط ایرانی یا زاگرسی
- دارمازو
- یوول
- اوری
- بلندمازو
- سفیدمازو
خواص درمانی میوه بلوط
طبع میوه بلوط سرد و خشک می باشد.
خواص درمانی میوه بلوط برای پوست و مو
- جوان سازی پوست صورت: وجود تانن در بلوط تازه باعث رفع چین و چروک و جوان سازی پوست صورت می گردد. بدین منظور مقداری پودر یا آرد بلوط را با آب ترکیب نموده و این خمیر را به مدت 15 دقیقه به پوست صورت مالیده و سپس با آب سرد شست و شو شود.
- درمان زخم های پوستی: تانن موجود در بلوط به آن خاصیت ضد التهابی بخشیده و به همین علت از بلوط به جهت درمان زخم های پوستی استفاده می گردد. مقداری بلوط را به مدت 20 دقیقه در آب جوش خیسانده و سپس با استفاده از پنبه به پوست صورت مالیده شود. همچنین می توان از خواص درمانی گیاه انجیلی برای درمان و رفع زخم های پوستی استفاده نمود.
- درمان اگزما: وجود ماده ی ارزشمند تانن در بلوط به درمان اگزما می پردازد. برای درمان اگزما می توان از خواص درمانی گیاه قره قاط استفاده نمود.
- تقویت و افزایش رشد مو: میوه بلوط به دلیل وجود مواد مغذی به تقویت فولیکول های مو کمک می نماید.
- درمان ریزش مو: وجود ویتامین ها و مواد معدنی موثر در میوه ی بلوط به درمان قطعی ریزش مو کمک می نماید.
خواص درمانی میوه بلوط برای سلامتی
- بهبود هضم غذا: وجود فیبر و تانن در میوه ی بلوط باعث بهبود هضم غذا و همچنین کاهش نفخ معده، درمان زخم معده و زخم روده می گردد.
- درمان یبوست: وجود میزان زیادی از فیبر در این میوه باعث بهبود حرکات روده شده و به همین دلیل به درمان یبوست می پردازد.
- کاهش وزن: فیبر موجود در میوه بلوط باعث کاهش اشتها می گردد. همچنین می توان از خواص کاکائو برای لاغری هم استفاده کرد.
- کاهش قند خون: یکی دیگر از خواص درمانی میوه بلوط کمک به کاهش قند خون است. این میوه قند خون را در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 کاهش می دهد.
- کاهش بیماری های قلبی و عروقی: میوه بلوط حاوی چربی های غیر اشباع می باشد و به همین علت به کاهش کلسترول و چربی خون بالا کمک می نماید.
- سلامت استخوان ها: میوه ی بلوط دارای فسفر، پتاسیم و کلسیم است که تمانی این موارد به سلامت استخوان ها کمک شایانی می کنند.
- تنظیم قاعدگی
- افزایش قوای جنسی در مردان

خواص درمانی برگ بلوط
- جلوگیری از رشد سلولهای سرطانی: برگ بلوط دارای خواص آنتیاکسیدانی است که می تواند از رشد سلولهای سرطانی جلوگیری نماید. بدین منظور از جوشانده ی برگ بلوط استفاده گردد.
- سلامت قلب: برگ های بلوط دارای فعالیتهای فلاونوئیدی هستند که وجود این ترکیب به محافظت از قلب پرداخته و خطر بیماری قلبی عروقی را کاهش می دهد.
- التیام زخمهای سطحی: ترکیب فلاونوئیدی زخمهای سطحی را التیام می بخشند. بدین منظور می توان از برگ بلوط به عنوان ضماد بر روی زخم استفاده نمود.
- درمان زخم معده: وجود فلاونوئید در برگ بلوط باعث ازادسازی ماده ایی می گردد که به درمان زخم معده پرداخته و از بروز التهاب جلوگیری می کند
- کاهش علائم التهاب موضعی: برگ بلوط به کاهش علائم التهاب موضعی مثل قرمزی، تورم و درد می پردازد.
- ضد باکتری: وجود ترکیب فلاونوئیدی در برگ بلوط آن را به یک ضد باکتری قوی تبدیل نموده است.
- جلوگیری ازتصلب شرایین: وجود برخی آنتی اکسیدانی در برگ بلوط باعث افزایش HDL (کلسترول خوب) و کاهش LDL (کلسترول بد) می گردد و به همین علت ازتصلب شرایین جلوگیری می کند. علاوه بر این گیاه می توان از خواص درمانی گیاه بید استفاده نمود.
- کاهش فشار خون
- رفع اختلال سطح کلسترول: برگ درخت بلوط به دلیل ترکیب فلاونوئید موجود در آن به رفع اختلال سطح کلسترول می پردازد.
- درمان تب
- توقف خونریزی: برگ درخت بلوط تازه را در محل خونریزی قرار داده و با فشار دادن آن خونریزی را متوقف نمایید.
- بهبود زخم
- کاهش سوزش پوست: ضد التهابی و ضد میکروبی برگهای بلوط به کاهش سوزش پوست می پردازند.
- ضدعفونیکننده
[ type=”red”]گیاهان ضد عفونی کننده ی دیگر عبارتند از: گیاه شالک، قره قاط ،گیاه سریش
خواص درمانی پوست بلوط
- درمان زخم معده، اسهال، التهاب روده کوچک، زخم اثنی عشر و هموروئید: بدین منظور ۲ قاشق چایخوری پوستهی خرد شدهی درخت بلوط را با آب سرد به مدت ۲۰-۳۰ دقیقه جوشانده و پس از صاف نمودن روزی ۲ فنجان میل گردد.
- درمان کم خونی : به منظور بهره بردن از خواص درمانی میوه بلوز برای رفع و درمان کمخونی ۱ قاشق چایخوری پودر میوهی بلوط بو داده و خرد شده را به مدت ۱تا۲ دقیقه جوشانده و پس از صاف نمودن روزی ۲تا۳ فنجان مصرف گردد.
- درمان بواسیر: یکی از مهم ترین خواص درمانی میوه بلوط درمان بواسیر می باشد. بدین منظور ۲۰ تا ۳۰ گرم از پوست بلوط خرد شده را با ۱ لیتر آب مخلوط نموده و به صورت موضعی استفاده گردد.
- رفع ترشحات واژن: ۲ قاشق غذاخوری از پوست بلوط خرد شده با ۱ لیتر آب مخلوط نموده و دو بار در روز قبل از خواب استفاده گردد.
- سلامت دهان و دندان: یکی دیگر از خواص درمانی میوه بلوط کمک به سلامت دهان و دندان می باشد. بدین منظور ۳ تا ۴ قاشق چایخوری از پوست بلوط پودر شده را با آب مخلوط نموده و از طریق غرغره کردن به سلامت دهان و دندان بپردازید.
- جلوگیری از ریزش مو: به منظور بهره بردن از خواص درمانی میوه بلوط جهت جلوگیری از ریزش موها ۴ قاشق چای خوری پودر پوست بلوط را در ۲۵۰ میلی لیتر آب جوشانده و موها را با از مایع به دست آمده به مدت ۲ بار در هفته شستشو دهید.
طریقه تهیه و مصرف جوشانده برگ بلوط
به منظور بهره از خواص درمانی برگ بلوط می توان از آن جوشانده تهیه و استفاده نمود. به همین منظور ۴ تا ۵ برگ بلوط را شسته و با مقداری آب جوشانده سپس ترکیب مورد نظر را صاف نموده و روزانه یک بار از آن میل گردد.
کاربرد دیگر برگ بلوط
اسپری ضد تعریق پا: ۵ برگ بلوط تازه، مقدار ی آویشن و مریمگلی را با مقداری آب و ۱ قاشق چایخوری بیکربنات سدیم مخلوط نموده و در یک قوری ریخته سپس مقداری آب داغ به آن اضافه گردد و پس از سر شدن ان را صاف نموده و در ظرف مورد نظر ریخته و روزانه به پاها اسپری گردد.

ترکیبات شیمیایی موجود در میوه بلوط
ترکیبات شیمیایی موجود در میوه بلوط عبارتند از: ویتامین B1 (تیامین)، ویتامین B2 (ریبوفلاوین)، ویتامین B3 (نیاسین)، ویتامین B5 (پانتووتنیک اسید)، ویتامین B6، ویتامین B9 (فولات)، کلسیم، مس، منیزیم، منگنز، آهن، پتاسیم، روی، فیبر و پروتئین
موارد احتیاطی و منع مصرف
- زیاده روی در مصرف میوه بلوط خام به دلیل مقادیر بالای تانن موجو در آن، باعث تهوع، ناراحتی معده و مشکلات کلیوی می گردد.
- مصرف آن برای زنان باردار و شیرده توصیه نمی گردد.
- متخصصان میوه ی بلوط را برای کودکان توصیه نمی کنند.
نکات بیشتر درباره میوه بلوط
- میوه بلوط اگر خام باشد به دلیل تانن موجود در آن سفت بوده و مزه ای تلخ دارد. برای اینکه بلوط شیرین شود می توان آن را به مدت 20 دقیقه در یک ظرف آب جوش انداخته و بگذارید بماند تا دیگر آب را قهوه ای رنگ نکند.
- از آرد میوه بلوط می توان برای تهیه نان، کیک و کلوچه استفاده نمود.
- از نشاسته میوه بلوط یا آرد آن را برای تهیه رشته فرنگی در کره استفاده می شود.
- از بلوط بو داده به عنوان یک آجیل استفاده می گردد.
- از بلوط آب پز شده می توان به عنوان یک وعده غذایی سالم و پر انرژی استفاده نمود.
نکته قابل توجه : گیاهان دارویی همواره در سلامتی انسان نقش بسیاری داشته اند اما مصرف بیش از حد آن ممکن است خطرات و عوارض جبران ناپذیری به همراه داشته باشد. ذکر این نکته ضروری است که مطالب درج شده در این بخش از سایت نماگرد صرفا جنبه ی اطلاع رسانی و بالا بردن آگاهی نسبت به گیاهان دارویی داشته و بهتر است قبل از استفاده از هرگونه گیاهان دارویی حتما با پزشک مربوطه مشورت گردد.
[ type=”green”] در این مطلب ممکن است تمامی خواص میوه بلوط ذکر نشده نباشد، در صورتی که در خانواده شما یا محل زندگی شما از این گیاه برای موارد دیگری استفاده می شود آن مورد را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید تا پس از بررسی به مطلب اضافه شود.
گرد آوری و تنظیم : نماگرد