زندگینامه بزرگان دینمذهبی

زندگینامه شیخ محمد تقی شوشتری

اولین نفری باشید که امتیاز میدهد.

زندگینامه شیخ  محمد تقی شوشتری 

 

زندگینامه شوشتری
زندگینامه شوشتری

شیخ محمد تقی شوشتری یکی از علمای بزرگ شیعه در قرن چهاردهم است .او در حوزهای علمیه ایران و نجف و کربلا به آموختن دانش پرداخت .وآثار چون قاموس الرجال ،نهج البلاغه فی شرح نهج البلاغه و…دارند .

 

زندگینامه شوشتری 

محمدتقی شوشتری فرزند شیخ محمدکاظم فرزند شیخ محمدعلی فرزند شیخ جعفر فرزند شیخ حسین فرزند حسن‌ فرزند ملا علی فرزند علی فرزند حسین شوشتری‌ است.به گفته آقا بزرگ تهرانی، شوشتری در ۱۳۲۱ق/۱۲۸۱ش و به گفته خودش حدود ۱۳۲۰ق در نجف متولد شد. وی در ۷ سالگی همراه خانواده به شوشتر بازگشت. او در سال ۱۳۱۴ش، برای مخالفت با کشف حجاب، به عتبات مهاجرت کرد و در حوزه‌های علمیه نجف و کربلا ادامه تحصیل داد

وی در شرح زندگی خود می‌گوید:

«محل تولد بنده نجف است، والدین مادرم اهل کرمان بودند در نجف ساکن و مجاور شده بودند و مادر بنده در نجف متولد شد. پدرم نزد آقا سید محمد کاظم یزدی و آخوند ملا کاظم خراسانی، مشغول تحصیل بود و سپس به شوشتر آمدند. مدت کمی از زندگی ما در شوشتر نگذشته بود که والده بنده فوت شد و بعد از مرگ والده نزد چندتن از آقایان مثل آقا سید حسین نوری و آقا سید مهدی آل طیب و… مشغول درس خواندن شدم. زمانی که دوران بی‌حجابی در ایران آغاز شد روزی که داشتند زن‌ها را با طبل و علم کشف حجاب می کردند بنده به عراق رفتم و حدود شش سال در آنجا ماندم، درعتبات که بودم قاموس الرجال در دو جلد نوشتم، بعد چهار جلد شد، بعد مرتباً بر مطالبش اضافه کردم»
وی در ادامه شرح حال خود می‌گوید:

«در عتبات که بودیم کفران نعمت زیاد می شد، در مساجد و جاهای دیگر نان و چیزهای دیگر می‌ریختند، من هم گاهی از آن نان به منزل می‌بردم و دیگر نان نمی‌خریدیم و با پول نان کتاب می‌خریدم.»
شوشتری در ۱۳۲۰ش پس از سپری شدن دوران حکومت رضا شاه، به شوشتر بازگشت و ضمن تدریس علوم اسلامی به تحقیقات خود ادامه داد وی طی ۹۶ سال عمر آثار متعددی نگاشت.

شوشتری در ۲۹ اردیبهشت ۱۳۷۴ش برابر با ۱۹ ذی‌الحجه ۱۴۱۶ق درگذشت و دو روز بعد در ۳۱ اردیبهشت در شوشتر و در کنار بقعه سید محمد گلابی به خاک سپرده شد.

 

استادان شوشتری 

حجت‌الاسلام سید محمد علی امام، معروف به امام شوشتری (۱۳۰۸–۱۳۹۴ ق) در مقدمات و ادبیات
پدرش آیه الله حاج شیخ محمد کاظم شوشتری در سایر دروس تا درجهٔ اجتهاد
حجت‌الاسلام سید حسین نوری
حجت‌الاسلام سید علی اصغر حکیم (۱۳۴۸ ق)
آیه الله سید مهدی آل طیب جزایری (۱۳۶۲ ق )
آیه الله سید محمد تقی شیخ الاسلام (۱۳۴۲ ق )

زندگینامه شوشتری
زندگینامه شوشتری

تالیفات شوشتری 

قاموس الرجال (۱۴ جلد): نانم کامل آن قاموس الرجال فی تحقیق رواه الشیعه و محدثیهم، که ابتدا تنقیح المقال نام داشت؛ پرآوازه‌ترین و پربارترین کتاب شیخ شوشتری است، در علم رجال.
النجعه فی شرح لمعه (۱۱ جلد)
قضاء أمیرالمؤمنین علی بن أبیطالب علیه السلام (داوری‌های امیر مؤمنان): پرانتشارترین اثر شیخ شوشتری که به زبان فارسی ده‌ها بار به چاپ و به زبان انگلیسی هم نشر یافته‌است. این کتاب نخستین اثر چاپی ایشان هم است.
بهج الصباغه فی شرح نهج‌البلاغه (۱۴ جلد): تفسیری موضوعی و انتقادی از نهج البلاغه، که دومین مهمترین اثر ایشان است.
الاخبار الدخیله (۴ جلد): دربارهٔ انواع تحریف و جعل روایات
الأوائل (این کتاب با ترجمه و تحقیق محمدرضا مروارید، و با نام «نخستین‌ها» به فارسی برگردانده شده و از سوی انتشارات نور معرفت در مشهد انتشار یافته است)
الأربعون حدیثاً(چهل حدیث در فضائل ائمه معصومین ع و مسائل فقهی)
البدائع (کشکول)
آیات بینات فی حقیه بعض المنامات (نشانه‌های روشن در حق بودن برخی خواب‌ها)
رساله‌ای در محاکمه بین شیخ صدوق و شیخ مفید در یک مسئله کلامی (با عنوان رساله فی سهو النبی (صلی الله علیه و آله در انتهای قاموس افست شده است)
الرساله البصره فی أحوال البصیریه
رساله فی تواریخ النبی و الآل (تاریخ چهارده معصوم)
شرح وجیزه شیخ بهایی (نخستین نوشته ایشان)
حواشی و استدراکات بر کتاب ثواب الاعمال و عقاب الاعمال
یادداشت‌های تفسیری قرآن (۲ جلد) توسط آقای بهراد تصحیح و منتشر شده است.
پاسخ به سؤالات کنگرهٔ هزارهٔ شیخ طوسی
مقدمه توحید مفضل (به زبان فارسی)
نوادر الأخبار و جواهر الآثار (به زبان فارسی)
پاسخ به اشکال به دعای ندبه، مطرح‌شده توسط دکتر شریعتی
و چندین کتاب خطی منتشر نشده
لازم است ذکر شود که مصحح و محقق بسیاری از آثار علامه شوشتری، استاد علی اکبر غفاری بود

 

فرزندان شوشتری 

تنها پسر علامه شوشتری، محمدعلی شیخ شوشتری است که تا کنون ده‌ها کتاب و مقاله نوشته و منتشر ساخته‌است. ایشان از اساتید نامدار دانشگاه شهید بهشتی تهران است، و چندین بار از طرف مردم شوشتر به نمایندگی مجلس شورای اسلامی انتخاب شده‌است. علامه شوشتری دارای سه دختر نیز بود.

 

زندگینامه شوشتری
زندگینامه شوشتری

محبوبیت عمومی شوشنری 

در شوشتر در زمان حیات ایشان، مورد مراجعه عموم مردم برای امور دینی بود، و بسیاری از عقدهای ازدواج جهت تبرک توسط ایشان جاری می‌شد. در حال حاضر، در اکثر خانه‌های شوشتر تصویر ایشان بر روی دیوار وجود دارد، و در بسیاری از مغازه‌ها و اتومبیل‌ها عکس ایشان را به عنوان تبرک قرار می‌دهند. مقبره ایشان همه روزه مورد زیارت مردمان است.

 

کتابخانه شوشتری 

منزل شخصی او وقف کتابخانه آستان قدس رضوی است، شیخ شوشتری در این وقف اشاره می‌کند که کتاب‌ها از منزل شخصی من نباید خارج شوند، به همین دلیل آستان قدس رضوی بخشی از منزل شخصی شیخ شوشتری را به کتابخانه آستان قدس رضوی تبدیل کرده استآثار او در این کتابخانه و لوازم شخصیش در اتاق شخصیش به همان صورت نگهداری می‌شود. همه ساله هفتم محرم، هیأت‌های عزاداری ضمن عزاداری برای امام حسین (ع) به سمت مرقد او روانه می‌شوند.

 

منبع :ویکی

گردآوری :نماگرد

 

 

 

یک دیدگاه

  1. سلام ودرود بر روح مطهر آیت الله شوشتری روحش شاد یادش گرامی شادی روحش بخوان سوره حمد وتوحید وذکرصلوات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا