احکام دینیمذهبی

حکم برگزاری مراسم عقد عروسی در ایام فاطمیه چیست ؟

1.7/5 - (15 امتیاز)

برگزاری مراسم عقد و عروسی در ایام فاطمیه

 

برگزاری مراسم عقد وعروسی در ایام فاطمیه
برگزاری مراسم عقد وعروسی در ایام فاطمیه

 

در گروه مذهبی نماگرد به موضوعی می پردازیم که شاید این سوال قشرهای مختلف جامعه باشد که ایام فاطمیه از چه زمانی است ؟روز دقیق شهادت حضرت فاطمه مشخص نیست و نقل قولها و روایات متعددی وجود دارد.بعضی شهادت حضرت فاطمه را 75 روز پس از وفات پیامبر می دانند و عده ای دیگر براین باورند که 95 روز پس از وفات پیامبر حضرت فاطمه به شهادت رسیدند . وجود آمد .حال شیعیان در دو دهه یعنی هم 75 روز و هم 95 روز را به عزادارای برای مادر اهل بیت می پردازند .

 

اظهار نظر مراجع نسبت به برگزاری مراسم عقد عروسی در ایام فاطمیه 

ایام سوگواری و عزاداری حضرت فاطمه زهرا (س) روزهای حرمت نهادن به مقام و جایگاه دردانه رسول الله(ص) است.

آیت الله مکارم شیرازی به سوال هایی درباره برگزاری مراسم عقد و عروسی، حدود ایام فاطمیه پاسخ داده اند.

  • اینکه سه دهه فاطمیه داریم آیا بر اساس سند های شیعی می باشد یا خیر؟ آیا اینکه می گویند دهه فاطمیه 45 روزه ای نداریم چقدر صحت دارد؟ معیار شروع دهه فاطمیه چه زمانی است؟ قبل از شهادت یا بعد از روز شهادت شروع می شود؟

در مورد سالروز شهادت حضرت زهرا (سلام الله علیها) دو روایت است یکی اینکه ایشان 75 روز بعد از رحلت پیغمبر اکرم (ص) به شهادت رسیدند که می شود 13 جمادی الاول و دیگری اینکه 95 روز بعد از رحلت پیغمبر به شهادت رسیدند که می شود 3 جمادی الثانی و طول این 20 روز را ایام فاطمیه نامیده اند.

 

برگزاری مراسم عقد وعروسی در ایام فاطمیه
برگزاری مراسم عقد وعروسی در ایام فاطمیه

حدود ایام شهادت حضرت زهرا (سلام الله علیها)

  •  احتراماً محدوده دو دهه فاطمیه را بیان فرمایید و همچنین برگزاری مراسم جشن عقد و عروسی و امثال آن در این مدت چگونه است؟

سه روز 13 و 14 و 15 جمادی الاول و سه روز 1و 2 و 3 جمادی الثانی بنابر معمول به «فاطمیه» اختصاص دارد ولی در بین این دو برگزاری مراسم عقد و عروسی (با رعایت تمام موازین شرعی) مانعی ندارد.

ایام سوگواری و عزاداری حضرت فاطمه زهرا (س) روزهای حرمت نهادن به مقام و جایگاه دردانه رسول الله (ص) است. این ایام به صورت دو دهه، دهه اول فاطمیه و دهه دوم فاطمیه می باشد و شیعیان در این ایام به سوگواری برای آن حضرت می پردازند. حال سوال اینجاست که در طول این 20 روز آیا برگزاری مراسم عقد و عروسی اشکال شرعی دارد؟

 

برگزاری مراسم عقد وعروسی در ایام فاطمیه
برگزاری مراسم عقد وعروسی در ایام فاطمیه

برگزاری مراسم عقد عروسی در ایام فاطمیه طبق نظر آیت الله مکارم شیرازی

حکم مراسم عقد و عروسی فاطمیه

  •  احتراماً محدوده دو دهه فاطمیه را بیان فرمایید و همچنین برگزاری مراسم جشن عقد و عروسی در ایام فاطمیه چگونه است؟

سه روز 13 و 14 و 15 جمادی الاول و سه روز 1و 2 و 3 جمادی الثانی بنابر معمول به «فاطمیه» اختصاص دارد ولی در بین این دو برگزاری مراسم عقد و عروسی (با رعایت تمام موازین شرعی) مانعی ندارد.

 

برگزاری مراسم عقد عروسی در ایام فاطمیه طبق نظر  آیت الله محقق کابلی

  •  برگزاری مراسم عقد و عروسی در ایام فاطمیه چه حکمی دارد؟

عروسی در ایام فاطمه و بقیه ایام عزاداری نباید انجام گیرد.

 

 

برگزاری مراسم عقد عروسی در ایام فاطمیه طبق نظر آیت الله خامنه ای

  •  حکم عروسی گرفتن در فاطمیه چیست ؟

ایام فاطمیه، روز شهادت (13 جمادی الاول بنابر یک روایت و 3 جمادی الثانی بنا بر روایت دیگر) و یکی دو روز قبل و یکی دو روز بعد آن است و بر مومنین لازم است به نحوی عمل کنند که مراعات شؤون ایام عزای اهل بیت (ع) بشود.

 

نظر کلی مراجع درباره عقد و عروسی در ایام فاطمیه

چندی است که ایام مابین دو تاریخ شهادت حضرت صدیقه کبری به ایام فاطمیه و ایام عزا معروف شده است. برگزاری مراسم عقد و عروسی در ایام فاطمیه اگر توام با معصیت و یا هتک حرمت به حضرت زهرا (س) نباشد، اشکال ندارد. اما برای مومنان سزاوار است که حرمت این ایام را پاس بدارند و از انجام کارهای شادی آفرین بپرهیزند. ضمن اینکه یادآوری می شود در احادیث هم گفته شده شیعیان ما کسانی هستند که در شادی ما شادند و در حزن ما محزون اند.

 

برگزاری مراسم عقد وعروسی در ایام فاطمیه

 

برگزاری مراسم عقد و عروسی در ایام فاطمیه از نگاه منطق

اختلاف نقل روایات در مورد شهادت حضرت فاطمه (س) بین 75 روز و 95 روز پس از رحلت پیامبر اکرم (ص) و اهتمام و سیره شیعیان به برپایی مراسم عزاداری در این ایام، سبب شکل گیری ایام فاطمیه اول و دوم شده است و با توجه به تشکیل مراسم عزاداری متعدد و در فواصل زمانی مختلف، معمولا شاهد برپایی مجالس عزاداری در طول این ایام هستیم. البته این به معنای لزوم عزاداری در تمام این مدت نیست ولی در عین حال هر چند عروسی در این ایام در صورتی که توأم با معصیت و یا هتک حرمت اهل بیت اطهار (ع) و حضرت فاطمه زهرا (س) نباشد، اشکال شرعی ندارد؛ اما این ایام حزن انگیز مناسب برپایی مراسم ازدواج و شادی نیست و با توجه به وجود اعیاد و ایام سروری که در طول سال وجود دارد بهتر است مراسم ازدواج و شادی را در آن ایام برگزار نمایند تا احترام این ایام نیز حفظ شود. چنان که امام صادق (ع) می فرماید:

«خداوند شیعیان ما را رحمت کند که در شادی ما شاد و در ایام حزن ما محزون هستند»

و مسلم است که ایام فاطمیه، محرم و…، حزن پیشوایان دینی ماست که لازم است ما شیعیان به احترام آن بزرگواران و ارج نهادن به شعائر دینی خویش به رعایت آن، پایبند باشیم.

باید توجه داشت که استفاده از موسیقی لهوی در همه زمان ها حرام است به خصوص در ایام حزن و شهادت اهل بیت

 

برگزاری مراسم عقد وعروسی در ایام فاطمیه
برگزاری مراسم عقد وعروسی در ایام فاطمیه

تعبیر سیده النساء العالمین برای حضرت زهرا (س)

  • چرا ما حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها را سیده النساء العالمین میدانیم؟ چرا که در قرآن از او نامی نیامده است در حالیکه در قرآن از حضرت مریم به این عنوان یاد شده است و ما او را منحصر به زمان خودش می دانیم؟

این تعبیر در برخی از روایات آمده است و سوره هل أتی و کوثر در واقع در شأن آن بزرگوار است و همچنین آیه تطهیر و مباهله.

منبع:ستاره

گردآوری :گروه مذهبی نماگرد

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا