زندگینامه بزرگان دین

شهادت امام موسی کاظم

اولین نفری باشید که امتیاز میدهد.

بیست و پنجم ماه رجب شهادت امام موسی کاظم علیه السلام 

 

شهادت امام موسی کاظم

شهادت امام موسی کاظم

 

روز شهادت امام موسی بن جعفر معروف به کاظم در بیست و پنجم ماه رجب 183 هجری قمری اتفاق افتاد. ایشان بیشترین سالهای عمر خود را در زندان های خلفای زمان خود سپری کردند .و مورد شکنجه و اذیت آنها قرار گرفتند .اما پس از مدتی زندانبانان امام نیز مرید و شیفته ایشان  می شدند.

 

ولادت امام موسی کاظم 

امام موسی کاظم معروف به موسی بن جعفر هفتمین امام شیعیان دوازده امامی است. نام پدر گرامیشان امام صادق (ع)است و نام مادرشان ایشان حمیده است  در سال ۱۲۸ق،به دنیا آمد و در سال ۱۴۸ق پس از به شهادت رسیدن  پدرشان ، امام صادق(ع)، به امامت رسید. دوران امامت او  35 ساله بود با خلافت منصور، هادی، مهدی و هارون عباسی همزمان بود. ایشان  چندین مرتبه از سوی مهدی و هارون عباسی زندانی شدند و در سال ۱۸۳ق در زندان سندی بن شاهک به شهادت رسیدند. با شهادت ایشان ، امامت به فرزندش امام رضا منتقل شد.

 

شهادت امام موسی کاظم
شهادت امام موسی کاظم

 القاب و کنیه امام موسی کاظم 

کنیه او را ابوابراهیم، ابوالحسن اول، ابوالحسن ماضی و ابوعلیمی باشد . به او به این دلیل کاظم می گفتند که کنترل خشم خود را در برابر رفتارهای ناشایست دیگران داشت و دلیل عبادتِ بسیار، عبد صالح لقب داده‌ بودند . باب الحوائج نیز از القاب اوست .

 

شهادت امام موسی کاظم
شهادت امام موسی کاظم

شهادت امام موسی کاظم 

امام موسی بن جعفر را در زندانهای گوناگونی زندانی کردند .علت اینکه نمی توانستند امام را در یک زندان نگهداری کنند ، این بود که امام را به هر زندانی که منتقل می کردند ،بعد از مدت کوتاهی زندانبان مرید امام می شدند.اولین زندان امامدر هفتم ماه ذی الحجه سال 178 زندان بصره بود .عیسی بن جعفر بن ابی جعفر منصور،یعنی نوه منصور دوانیقی حاکم بصره بود.امام را تحویل وی  دادند .که یک مردخوش گذران ، شرابخوار مشروب خوار و اهل ساز و آواز  بود. امام را به زندان بصره بردند،.مدتی امام در زندان بصره بسر برد.کم کم  عیسی بن جعفر به امام موسی بن جعفر علاقه مند شد.او هم قبلافکر می کرد  موسی بن جعفر  مردی است سرکش و اهل طغیان و همیشه ادعای خلافت دارد .زمانی که دید امام موسی بن جعفر بر خلاف تصورات ذهنی اوست .  او طالب دنیا و خلافت نیست از جنبه معنویت مطلب مطرح است نه اینکه یک مرد دنیا طلب باشد. او را از زندان خارج کرد و در اتاقی را در اختیار امام قرار داد  و از امام پذیرایی می کرد.هنگامیکه هارون دستور داد تا امام را به شهادت برساند عیسی به جعفر گفت :من دست به چنین عملی نمی زنم.او برای خلیفه نوشت که یا امام را آزاد می کنم یا او را از من تحویل بگیر  .

آخرین  زندان،زندان سندی بن شاهک بود.او مسلمان نبود .  او از کسانی بود که دستورات هارون را به شدت اجرا می کرد .امام را در یک سیاهچال قرار داده بود .سرانجام هارون به تنگ آمد، چون می دید روز به روز بر عظمت امام افزوده می شود و شیعیان بسیاری از او پیروی کرده و به امامت او اعتقاد پیدا می کنند. خلیفه عباسی احساس خطر کرد و تصمیم بر مسموم کردن آن حضرت گرفت.

 

شهادت امام موسی کاظم
شهادت امام موسی کاظم

 

یحیی برمکی ،به هارون قول داد که آن کار (به شهادت رساندن امام ) را که دیگران انجام نداده اند من خودم انجام می دهم.یحیی برمکی سندی را دید و گفت:به شهادت رساندن امام را تو انجام بده،و او هم قبول کرد. یحیی زهر خطرناکی را فراهم کرد و در اختیار سندی گذاشت.سندی زهر را به طور خاص در داخل خرما قرار داد وآن را به امام خوراندند و بعد هم فورا شاهد از علمای شهر و قضات حاضر کردند،،حضرت را هم در جلسه آوردند و هارون گفت:ایها الناس!ببینید این شیعه ها چه شایعاتی در اطراف موسی بن جعفر رواج می دهند،می گویند:موسی بن جعفر در زندان ناراحت است،موسی بن جعفر چنین و چنان است.ببینید او کاملا سالم است.تا حرفش تمام شد حضرت فرمود:«دروغ می گوید،همین الآن من مسمومم و از عمر من دو سه روزی بیشتر باقی نمانده است.»

در اینجابود که هارون به هدفش نرسید   بعد از شهادت امام،بدن امام را آوردند در کنار جسر بغداد گذاشتند،و مرتب مردم را می آوردند که ببینید!آقا سالم است،عضوی از ایشان شکسته نیست،سرشان هم که بریده نیست،گلویشان هم که سیاه نیست،پس ما امام را نکشتیم،به اجل خودش از دنیا رفته است.سه روز بدن امام را در کنار جسر بغداد نگه داشتند برای اینکه به مردم این جور تفهیم کنند که امام به اجل خود از دنیا رفته است.البته امام،علاقه مند زیاد داشت،که شیعیان بودند.

برای قراردادن بدن امام کاظم(ع) در معرض دید عموم دو دلیل گفته شده: یکی اثبات این‌که او به مرگ طبیعی از دنیا رفته؛ دیگری باطل کردن باور کسانی که به مهدویت او اعتقاد داشته‌اند.

جنازه امام را به محل نگهبانان آوردند، مردم نیز اجتماع کردند و جنازه را با احترام تا قبرستان قریش تشییع نمودند. مدفن او به حرم کاظمین مشهور است. گفته شده دلیل عباسیان برای این‌که بدن امام را در این مقبره دفن کردند، ترس از آن بود که مبادا مکان دفن او محل تجمع و حضور شیعیان شود.

 

شهادت امام موسی کاظم
شهادت امام موسی کاظم

 

آرامگاه امام موسی کاظم 

آرامگاه امام موسی کاظم(ع) و امام جواد(ع)، در منطقه کاظمین در بغداد به حرم کاظمین مشهور و زیارتگاه مسلمانان به‌ویژه شیعیان است. بر پایه روایاتی از امام رضا(ع)، ثواب زیارت قبر امام موسی کاظم، با زیارت قبر پیامبر اکرم(ص)، حضرت علی(ع) و امام حسین(ع) برابری می‌کند.

 

گرد آوری :گروه مذهبی نماگرد 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا