دانستنی های سلامتشناخت داروهاطب سنتی و داروهای گیاهی

معرفی خواص درمانی گیاه بوقناق برای سلامتی و دیابت

4.5/5 - (2 امتیاز)
[ type=”blue”]گیاه بوقناق یا زول در لیست گیاهان دارویی ایران قرار دارد. خواص درمانی گیاه بوقناق عبارتند از: درمان دیابت، پاکسازی کبد چرب، درمان کولیت، رفع استرس و …

معرفی خواص درمانی گیاه بوقناق برای سلامتی و دیابت
معرفی خواص درمانی گیاه بوقناق برای سلامتی و دیابت

آشنایی با گیاه بوقناق

گیاه بوقناق یا ایرینجیوم با نام علمی Eryngium یک گونه از گیاهان گل دار از تیره Apiarene می باشد که حدود دویست و پنجاه گونه از آن وجود دارد. این گیاه پایا دارای ارتفاعی ۵۰ تا ۲۰۰ سانتی‌ متر می باشد که از تار‌های پنبه‌ ای به رنگ سفید و آبی روشن پوشیده  شده است. بوقناق برگ‌ هایی نسبتا بزرگ و کشیده دارد و بیضی شکل است و گل‌ هایش به رنگ بنفش و به شکل یک طبق ضخیم و متراکم قرار دارند؛ تمامی قسمت‌ های ساقه و شاخه‌ های گیاه بال‌ دار هستند و در کناره و نوک آن‌ ها خار وجود دارد. گل‌ ها منتهی به خار هستند و در انتهای ساقه گل‌ دهنده در تابستان ظاهر می‌ گردند. این گیاه بصورت طبیعی و یا در محیط های باغی رشد می کند و همچنین در ایران، در استان‌ های آذربایجان، همدان، اصفهان، کردستان، دامنه‌ های البرز و زاگرس در ارتفاع ۲۶۰۰ متر از سطح دریا دیده می شود.

نام های دیگر این گیاه در فارسی باباخارزن، زول و چرخه می باشد و همچنین در کتب طب سنتی شکاعی و قرصعنه نامیده شده است. طب سنتی ریشه و میوه این گیاه را مفید دانسته و به خواص درمانی گیاه بوفناق پی برده است.

 

معرفی خواص درمانی گیاه بوقناق برای سلامتی و دیابت
معرفی خواص درمانی گیاه بوقناق برای سلامتی و دیابت

خواص درمانی عرق گیاه بوقناق

طبع عرق بوقناق گرم و خشک می باشد.
  • درمان دیابت و کاهش قند خون: مهمترین خواص عرق بوقناق، کاهش قند خون و درمان بیماری دیابت است. در سال ۱۳۷۵ تحقیقاتی و آزمایش‌ های بالینی توسط  شادروان استاد بدریال (پژوهشگر طب سنتی) روی بیماران دیابتی صورت گرفت که نتیجه ی آن دستیابی به اثرات فارماکولوژیک و درمانی این گیاه در عصاره و عرق آن بود. در ادامه این بررسی‌ ها مشخص شد برخلاف روش‌ های درمانی طب نوین که تنها بر کاهش سطح قند خون تکیه دارد، عرق بوقناق و یا عرق زول بر فعال کردن و پاکسازی کبد و غدد فوق‌ کلیه اثر داشته و موجب تحریک ترشح انسولین از لوزالمعده می‌گردد که این عرق باعث افزایش ترشح انسولین و در نتیجه کمک به کاهش قند خون می‌گردد. همچنین میزان کاهش قند خون توسط این گیاه به حدی زیاد است که در افراد معمولی توصیه می‌ شود که این عرق حتما با مقداری عسل یا خرما مصرف شود تا باعث افت ناگهانی قند نشود. علاوه بر بوقناق می توان از چای بابونه رومی برای کنترل دیابت استفاده کرد.
  • پاکسازی کبد و تصفیه خون: عرق گیاه بوقناق به تصفیه خون پرداخته و همچنین باعث پاکسازی کبد چرب از سموم و باز کردن مجاری کبدی می گردد و به دلیل همین خاصیت در طب سنتی از عرق بوقناق برای درمان جوش و شفاف کردن پوست نیز استفاده می‌شود. همچنین این عرق برای فعالیت بهتر آنزیم‌های کبدی هم مفید می باشد. علاوه بر این گیاه می توان از خواص درمانی گیاه کاسنی زرد استفاده نمود.
معرفی خواص درمانی گیاه بوقناق برای سلامتی و دیابت
معرفی خواص درمانی گیاه بوقناق برای سلامتی و دیابت

 

  • درمان کولیت: بدین منظور قبل از غذا یک استکان و بعد از غذا نیز نصف استکان از عرق بوقناق استفاده گردد.
  • تولید صفرا و ریختن آن در اثنی عشر روده و تجزیه چربی‌ها (تری گلیسیرید و کلسترول)
  • فعال کردن لوزالمعده (پانکراس): عرق بوقناق غدد فوق کلیه را فعال و ترشح آدرنالین را تنظیم نموده و در رفع استرس، عصبانیت و اضطراب موثر می باشد.
  • کاهش حملات قلبی و مغزی: از مهمترین خواص عرق بوقناق در طب سنتی درمان ضعف عضله قلب است و همچنین مصرف عرق بوقناق برای پیشگیری و کاهش بروز سکته‌های مغزی و قلبی مفید می باشد.
  • درمان کم خونی و کمبود پلاکت ها مانند بیماری ITP: عرق بوقناق گلبول‌های قرمز را افزایش می دهد و  برای درمان کاهش پلاکت بسیار موثر می باشد و به همین علت در پشگیری و درمان کم خونی بسیار موثر است.
  • شفافی پوست: عرق بوقناق عروق پوستی را باز نموده و باعث شفافی پوست می گردد.
  • درمان جوش صورت: عرق بوقناق کبد را فعال نموده و به تصفیه ی خون می پردازد که این امر باعث درمان جوش صورت می گردد.
  • فعّال کردن کبد: مصرف گیاه شبدر باعث فعال نمودن کبد می شود، همچنین برای فعال کردن عملکرد کبد می توان از گیاه خار پنبه استفاده نمود.
[ type=”red”]گیاه دیگری که در درمان کم خونی موثر است گیاه شبدر نام دارد.

  • رفع نفخ معده و روده
  • درمان یبوست
  • نرم کردن روده‌ها
  • رفع تنگی نفس و آسم
  • کاهش سکته های مغزی و قلبی
  • درمان ورم و سنگ کلیه و مثانه
  • مدر
معرفی خواص درمانی گیاه بوقناق برای سلامتی و دیابت
معرفی خواص درمانی گیاه بوقناق برای سلامتی و دیابت

طریقه تهیه و مصرف عرق گیاه بوقناق

  • مصرف عرق گیاه بوقناق برای کاهش قند خون باید به صورت ناشنا باشد.
  • بدن فرد باید نسبت به این عرق حساسیت نداشته باشد.
  • روند بهبودی در بیماران دیابتی باید مشخص شود.( بیماران دیابتی می توانند از خواص درمانی گیاه کبر بهره مند گردند.)

مصرف این عرق به صورت ۲ تا ۴ استکان (۱۰۰ سی‌سی) در هر ۲۴ ساعت مناسب است که البته برخی از بیماران بدون مشورت با پزشک از این داروی گیاهی استفاده می کنند. گاهی نیز می توان میزان مصرف عرق گیاه بوقناق را به هر ۱۲، ۸ یا ۶ ساعت تنظیم نمود.

در صورتی که قند خون بیمار دیابتی بیشتر از ۲۰۰ میلی گرم باشد، باید هر ۴ ساعت یک استکان از عرق گیاه بوقناق نوشیده شود که هر استکان ۱۰۰ میلی لیتر است.

ویدیو خواص و فواید درمانی دمنوش گیاه بوقناق 

موارد احتیاطی و منع مصرف

  • زیاده‌روی در نوشیدن دمنوش یا عرق این گیاه، به شدت قند خون را کاهش داده و احساس بی‌ حالی برای افراد به وجود می آورد.
  • افراد غیر دیابتی عرق بوقناق را با کمی عسل طبیعی یا خرما میل نمایند زیرا به شدت کاهش قند خون را به دنبال دارد.
  • از مصرف همزمان عرق بوقناق با داروهای شیمیایی کاهنده قند خون جدا پرهیز شود.
  • مصرف این عرق در دوران شیردهی ممنوع بوده و باعث خشک شدن شیر مادران شیرده می‌شود.

 

سوابق پژوهشی و آمار درمان موفق

در ابتدا عرق گیاه بوقناق گرفته شد و به صورت تصادفی روی مبتلایان به چند بیماری لاعلاج و صعب العلاج که از درمان های طب نوین و طب سنتی نتیجه نگرفته بودند، آزمایش صورت گرفت که پس از مدتی مشخص شد عرق بوقناق در مبتلایان به دیابت اثر مثبت شگفت آوری داشته و ادامه ی تحقیقات متمرکز شد.

در یک طرح پژوهشی دیگر که به مدت سه سال به طول انجامید بیش از 1000 نفر از اقراد دیابتی از مناطق مختلف کشور با عرق بوقناق تحت درمان قرار گرفتند که در تمام موارد نتیجه ی درمان مثبت بود و بیماری دیابت در این افراد تحت کنترل قرار گرفت.

دکتر محمد دریایی،یک مرکز معتبر پخش گیاهان دارویی و عرقیات گیاهی به نام “گیاهان دارویی دینی” را به صورت اختصاصی برای معرفی و عرضه ی این داروی جدید برگزید که از طریق مشاوره ی تلفنی و حضوری ،بیماران را با خواص جدید کشف شده برای این گیاه آشنا کرد. پزشکانی که در این طرح با دکتر دریایی همکاری داشتند عبارتند از آقایان دکتر عزیزخانی (تهران)،دکتر نواب زاده (بیرجند)،دکتررمضانی (همدان)،دکتر رضایی(بهبهان)،دکتر فلاح (آمل)،دکتر عسگران فر (یزد)،دکتر غفاری (کرج)،دکتر قنبرزاده (اردبیل)و دکتر اکبری (تهران )که با توجه به آمار بیماران،به صورت وسیع از این دارو استفاده کرده و نتایج بسیار خوبی از آن حاصل گردید.

به طوری که از طریق مصاحبه های تلویزیونی اعلام کردند بیماری دیابت با عرق بوقناق (به شرط رعایت اصول صحیح تغذیه و تغییر سبک زندگی ) قابل درمان است.

بیمارانی که در این طرح درمان قرار گرفتند، رژیم غذایی صحیح از نظر طب سنتی ایرانی را رعایت کرده و تنش های عصبی را با مصرف دمنوش های گیاهی کنترل نمودند و همچنین مصرف داروهای شیمیایی را به طور کامل قطع کرده تادوره ی درمان کامل شود.

همه ی افراد از نظر جسمی در شرایط مطلوب هستند و کسانی که انسولین تزریق می کردند دیگر نیازی به این کار ندارند. این درمان بر روی کودکان خیلی بهتر نتیجه داده است. آمار و سوابق درمان و شماره ی تلفن بیماران درمان شده در این طرح پژوهشی، در دفتر «ماهنامه ی غذای سالم » موجود است.

 

معرفی خواص درمانی گیاه بوقناق برای سلامتی و دیابت
معرفی خواص درمانی گیاه بوقناق برای سلامتی و دیابت

نکات بیشتر درباره گیاه بوقناق

  • در قاعده میوه بوقناق مانند کنگر فرنگی مقداری اینولین وجود دارد و به همین دلیل این گیاه را کنگر فرنگی وحشی نامیده اند.
  • در طول روز به جای آب می توان به طور متناوب از «عرق بوقناق» و چند ساعت بعد « عرق هوفاریقون» و چند ساعت بعد « عرق ایرسا» میل نمود و آثار آن را که تنظیم تمام اعضای بدن و شفافیت پوست و طراوت و شادای و تحرک و سرزندگی و از میان رفتن اوره و اسید اوریک و چربی و کلسترول و قند و تیرگی پوست و تناسب اندام است، ملاحظه نمود.

نکته قابل توجه : گیاهان دارویی همواره در سلامتی انسان نقش بسیاری داشته اند اما مصرف بیش از حد آن ممکن است خطرات و عوارض جبران ناپذیری به همراه داشته باشد. ذکر این نکته ضروری است که مطالب درج شده در این بخش از سایت نماگرد صرفا جنبه ی اطلاع رسانی و بالا بردن آگاهی نسبت به گیاهان دارویی داشته و بهتر است قبل از استفاده از هرگونه گیاهان دارویی حتما با پزشک مربوطه مشورت گردد.

[ type=”green”] در این مطلب ممکن است تمامی خواص گیاه بوقناق ذکر نشده نباشد، در صورتی که در خانواده شما یا محل زندگی شما از این گیاه برای موارد دیگری استفاده می شود آن مورد را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید تا پس از بررسی به مطلب اضافه شود.

 

 گرد آوری و تنظیم : نماگرد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا