دانستنی های سلامتشناخت داروهاطب سنتی و داروهای گیاهی

خواص درمانی گیاه چریش برای سلامتی و پوست و مو

4.9/5 - (8 امتیاز)
[ type=”blue”]گیاه چریش جزء گیاهان دارویی ایران قرار دارد. از خواص درمانی گیاه چریش می توان به درمان سرطان، درمان مشکلات پوستی، جلوگیری ‌از ریزش مو و تقویت پیاز مو و … اشاره نمود.

 

خواص درمانی گیاه چریش برای سلامتی و پوست و مو
خواص درمانی گیاه چریش برای سلامتی و پوست و مو

آشنایی با گیاه چریش

گیاه چریش با نام علمی Azadirachta indica و نام انگلیسی Neem درخت بزرگ و همیشه سبز است که 15 تا 20 متر رشد می کند. این درخت دارای برگ های باریک به رنگ سبز و دانه ها و گل های این گیاه بسیار خوشبو بوده و مانند سبزی تره قسمت انتهایی آن در غلافی سفیدرنگ پیچیده شده‌ است. درخت چریش گرمسیری بوده و در کشورهای هند ، پاکستان و بنگلادش و در بعضی نقاط ایران مانند خراسان شمالی در منطقه گلول شیروان، راز و جرگلان، ارتفاعات اسدلی و کوه شاه جهان اسفراین، سالوک، کوه بهار، قزلق و شوقان جاجرم و مناطقی از شهرستان مانه و سملقان می‌روید .

این گیاه در کشور هند به سبب خواصی که دارد، درخت مقدسی است. این درخت خواص فراوانی دارد و همچنین در صنعت داروسازی کاربرد فراوانی داشته و به عنوان حشره کش نیز استفاده می شود. دانه، روغن دانه، برگ و پوست گیاه چریش دارای خواص درمانی بوده و در شرایط گوناگونی مثل گال، پسوریازیس، مالاریا، دیابت و اضطراب مورد استفاده قرار می گیرد.

گیاه چریش در فصل بهار به بازار سبزی فروشی ها عرضه می گردد و مردم خراسان شمالی بخصوص روستاییان با استفاده از این گیاه آشی موسوم به آش چریش و نانی به نام نان چریشی درست می‌کنند .

خواص درمانی گیاه چریش

خواص درمانی گیاه چریش برای پوست و مو

  • درمان ناراحتی های پوستی مانند اگزما، آکنه و خارش : با قرار دادن این گیاه روی موضع به بهبود آن بپردازید.
  • جلوگیری از ریزش مو : روغن گیاه چریش باعث شادابی و براقی موها می گردد و با خشکی مو مقابله می کند و مانع سفیدی زودهنگام و ریزش مو می شود. علاوه بر این گیاه می توان از خواص آب تره برای مو استفاده نمود.
  • درخشان نمودن پوست : بدین منظور مقداری برگ گیاه چریش را به مدت یک شب در آب خیس نموده و صبح با این آب استحمام شود که باعث ایجاد پوستی پاک و درخشان می گردد.
  • درمان اگزمای پوست : استفاده موضعی عصاره و روغن آن به درمان اگزمای پوست می پردازد. علاوه بر این می توان از عصاره گیاه شاه‌ تره هم استفاده کرد.
  • جلوگیری ازشکنندگی ناخن ها : از روغن این گیاه استفاده گردد.

خواص درمانی گیاه چریش برای سلامتی

  • از بین بردن سلول‌های سرطانی : در بدن انسان سلول‌ های سرطانی وجود دارد که به طور طبیعی، بی‌نظم و سازماندهی نشده هستند و ایجاد شرایط خاص در بدن سبب بروز فاجعه‌ ای عظیم می گردد که با مصرف روزانه مقدار کمی گیاه چریش، می توان تعداد سلول‌های سرطانی را از حد نصاب کمتر نگه داشت و بنابراین امکان تجمع و حمله به دستگاه‌های مختلف بدن فراهم نمی گردد. علاوه بر این گیاه می توان از خواص درمانی گیاه توج استفاده نمود.

  • ضد باکتریایی : یکی از خواص درمانی گیاه چریش همین خاصیت ضد باکتریایی می باشد که با مصرف این گیاه می‌توان باکتری‌ها را کنترل نمود. در بدن انسان موجودات میکروارگانیسم فراوانی زندگی می‌کنند که بدون آنها امکان هضم هیچ چیزی برای  وجود ندارد و اما اکثر باکتری‌ ها مفید و برخی از آنها دردسر سازند. بدن به طور مداوم در حال صرف انرژی برای کنترل آنهاست. اگر میزان باکتری‌ های مضر افزایش یابد، احساس ضعف ایجاد می گردد زیرا سیستم دفاعی بدن مجبور به صرف انرژی مضاعف برای مقابله با آنها خواهد شد.
  • [ type=”red”]گیاه دیگری که دارای خاصیت ضد باکتریایی گیاه پنیرک نام دارد.
  • برطرف کردن شب کوری : بدین منظور کمی آب برگ چریش را هر شب به چشمان مالیده و یا برگ آن را آسیاب کنید و با مخلوطی از آب به صورت مایع روی چشم بمالید.
  • از بین بردن باکتری های آکنه زا : کمی از این گیاه را در آب جوشانده و روی بدن قرار دهید.
  • کاهش تب : از پوست درخت این گیاه استفاده گردد. همچنین برای کاهش تب می توان از خواص درمانی خرفه پر پهن بهره مند شد.
  • رفع اختلالات روده ای : گل آن برای رفع اختلالات روده ای موثر می باشد.
  • تمیز کردن دندان : ساقه ی چریش دندان ها را سفید و محکم می کند و از ناراحتی لثه، دندان درد، بوی بد و عفونت دندان جلوگیری می کند.
  • التیام زخم : پودر و یا روغن این گیاه روی زخم باعث بهبود سریع زخم می گردد. علاوه بر این گیاه می توان از ضماد گل شنگ به زخم ها التیام بخشید.

 

خواص درمانی گیاه چریش برای سلامتی و پوست و مو
خواص درمانی گیاه چریش برای سلامتی و پوست و مو

 

  • رفع درد عضلات، نقرس، آرتریت روماتوئید، استئو آرتریت : روغن گیاه چریش برای رفع درد موارد مذکور مفید بوده به طوری که موضع با روغن چریش ماساژ داده شود.
  • درمان یبوست : مصرف خوراکی آن به یبوست کمک می کند. برای درمان یبوست می توان از خواص گیاه علف چای استفاده نمود.
  • رفع سوءهاضمه
  • از بین بردن کرم های روده : مصرف خوراکی این گیاه با به از بین بردن کرم های روده کمک می کند.
  • تقویت سیستم ایمنی بدن : این گیاه سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند. بدین منظور از دم کرده آن استفاده گردد. همچنین می توان از عرق گیاه قره قاط استفاده نمود.
  • حفظ سلامت گردش خون، سیستم گوارشی، تنفسی و ادراری : گیاه چریش دارای خواص درمانی  سم زدایی می باشد. همچنین برای رفع این مشکل می توان از خواص عرق گیاه مورد استفاده نمود.
  • درمان دیابت 

خواص درمانی برگ چریش

  • کاهش التهاب : برگ گیاه چریش التهاب ایجاد شده بر اثر آرتریت را کاهش می دهد.
  • درمان فشارخون بالا
  • درمان گلو درد : غرغره با دم کرده ی این گیاه به درمان گلو درد می پردازد.
  • درمان سینوزیت : استفاده روزانه از روغن آن به درمان سینوزیت می پردازد.
  • تصفیه کردن خون و درمان اسیدیته بالا : جویدن منظم 2 تا 3 برگ چریش برای تصفیه کردن خون و درمان اسیدیته بالا موثر است. همچنین می توان از جوشانده گیاه داروش استفاده نمود.

 

خواص چریش برای مرتاض‌ های سادانا

گیاه چریش دارای خواص گرما بخشی برای بدن است. تولید گرما در بدن به تولید نیروی مضاعفی در قالب انرژی کمک می‌کند. طبیعت‌های مختلفی می‌تواند بر بدن غالب شود که دو مورد از آنها در اصطلاح سنتی sheeta و ushna خوانده می‌شود. نزدیک‌ترین واژه به “شیتا” در زبان انگلیسی “سرما” می‌باشد اما معادل کامل آن نیست.

اگر طبیعت بدن شما به شیتا متمایل باشد، میزان ترشحات مخاطی در بدن شما افزایش می‌یابد. ترشحات مخاطی بیشِ از حد، زمینه‌ساز بیماری‌های عدیده‌ای از جمله سرماخوردگی متعارف و سینوزیت تا مشکلات فراوان دیگری در دستگاه‌های مختلف بدن می‌گردد.برای یک هاتایوگی، مصرف گیاه چریش بسیار مهم می باشد زیرا بدن آنها را تا حدودی به طبیعت اوشنا سوق می‌دهد. اوشنا به معنای سوختگیری می‌باشد. برای سادهاکا که در عوالم ناشناخته سیر می‌کنند، همراه داشتن کمی سوخت اضافه برای مواقعی که دستگاه‌های بدن به انرژی بیشتری نیاز پیدا کردند، قابل اطمینان‌تر است.

ضروریست که شعله آتش را کمی افروخته‌تر از حد معمول نگه داشته و هنگامی که بر بدن طبیعت شیتا غالب شود، توانایی انجام فعالیت زیاد از فرد گرفته می‌شود. اما اگر بدن خود را به سوی طبیعت اوشنا سوق دهید، حتی اگر سیاحت کرده و با هر چیزی روبرو شوید این آتش مضاعف همواره مشتعل خواهد ماند و از عهده نفوذ عوامل خارجی برخواهد آمد. چریش در این مسیر نقش پشتیبانی قدرتمند را ایفا می‌کند.

طریقه تهیه و مصرف گیاه چریش

آش چریش : آش چریش مخلوطی از حبوبات، بلغور و گیاه چریش می باشد.

نان چریش : نان چریش از خمیر، زردچوبه، سیب زمینی، پیاز، روغن حیوانی و گیاه چریش در تنور پخته می‌شود .

 

خواص درمانی گیاه چریش برای سلامتی و پوست و مو
آش گیاه چریش

 

موارد احتیاطی و منع مصرف

مصرف گیاه چریش برای خانم های باردار ممنوع است زیرا باعث نابودی نطفه می‌گردد. چریش صدمه‌ای به تخمدان وارد نمی‌کند اما دمای مضاعفی در آن ناحیه ایجاد می‌کند و درهنگام بارداری که دمای بدن به طور طبیعی بالاست، این گرمای مضاعف ممکن است باعث از بین رفتن نطفه گردد. همچنین خانم‌هایی که قصد باردار شدن دارند از مصرف گیاه چریش خودداری نمایند زیرا مصرف آن موجب گرمای مضاعف شده و این امر تهدیدی مشابه با یک جسم خارجی برای جنین محسوب می‌ گردد.اگر دمای بدن بالا رود تغییرات خاصی در دستگاه‌های بدن رخ می‌دهد، که زنان بیش از مردان متوجه این موضوع خواهند شد. بعد از آغاز مصرف روزانه چریش، فواصل چرخه قاعدگی برخی از خانم‌ها کوتاه‌ تر می‌ گردد.

به هنگام بروز موارد مذکور آب بیشتری بنوشید. اگر نوشیدن آب به تنهایی برای کاهش دمای بدن کفایت نکرد، یک برش کوچک لیمو یا کمی آب لیمو به آب مصرفی خود اضافه نموده و اگر باز هم مثمر ثمر نبود، آب gourd بنوشید که از خواص خنک‌ کنندگی برخوردار است. مسهل دیگر آن مصرف روغن کرچک می باشد. اگر مقدار کمی از آن را به داخل ناف، اطراف چاکرای قلب، چال گردن و پشت گوش خود بمالید، احساس خنکی خواهید نمود.

 

نکات بیشتر درباره گیاه چریش

کارشناسان تاکید دارند هنگام برداشت گیاه چریش، فقط باید برگ این گیاه جدا شده و از ریشه کندن آن خودداری گردد زیرا قطع گیاه چریش از ریشه موجب کاهش پراکنش آن می‌شود.در فصل بهار در خراسان شمالی نزدیک به 50 نوع گیاه خوراکی و دارویی برداشت می شود.

نکته قابل توجه : گیاهان دارویی همواره در سلامتی انسان نقش بسیاری داشته اند اما مصرف بیش از حد آن ممکن است خطرات و عوارض جبران ناپذیری به همراه داشته باشد. ذکر این نکته ضروری است که مطالب درج شده در این بخش از سایت نماگرد صرفا جنبه ی اطلاع رسانی و بالا بردن آگاهی نسبت به گیاهان دارویی داشته و بهتر است قبل از استفاده از هرگونه گیاهان دارویی حتما با پزشک مربوطه مشورت گردد.

[ type=”green”] ممکن است این مطلب شامل تمامی خواص گیاه چریش نباشد، در صورتی که در خانواده شما یا محل زندگی شما از این گیاه برای موارد دیگری استفاده می شود آن مورد را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید تا پس از بررسی به مطلب اضافه شود.

 گرد آوری و تنظیم : نماگرد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا